• Janine Sporrel traint met haar loopgroep vaak bij De Bosbaan.
• Janine Sporrel traint met haar loopgroep vaak bij De Bosbaan. Foto: Peter Verbeek

Vrijstad Vianen Loop in de steigers

vianen • Zondag 9 april wordt voor velen een belangrijke dag. Dan staat de eerste Vrijstad Vianen Loop op de kalender. Belangrijkste doel daarvan is om mensen samen te laten bewegen. Dat bevordert niet alleen de gezondheid maar ook de sociale contacten.

Janine Sporrel is de initiatiefneemster van het nieuwe sportieve evenement. Haar filosofie is simpel: als iedereen op vrijwillige basis iets doet voor de maatschappij dan zou men misschien heel anders met elkaar omgaan dan nu vaak het geval is. Zelf is ze van huis uit horden- en hardloopster. Door, samen met veel anderen, de eerste Vrijstad Vianen Loop te organiseren, blijft ze bij haar stiel.

"Ik geef met Fit-ing circuit- en looptrainingen, spoor mensen aan om te bewegen en probeer via hen ook anderen enthousiast te maken om meer te gaan bewegen", vertelt Janine Sporrel. "Namens de vorige maand opgerichte stichting Vrijstad Vianen Loop probeer ik verschillende doelgroepen te bereiken. Mensen, zowel jongeren als ouderen, zitten eigenlijk veel te veel, en dat gaat ten koste van hun gezondheid en welzijn."
Om de organisatie zo goed mogelijk te stroomlijnen heeft Janine Sporrel vrijwilligers en organisaties benaderd die haar helpen bij onder andere de communicatie, sponsorwerving en tijdregistratie. Ook worden de EHBO en de vereniging van verkeersregelaars ingeschakeld. De loopafstanden van vijf en tien kilometer, en de bedrijfsrun, bedoeld voor teams van vier tot zes personen, starten bij sportcentrum Helsdingen. De eindstreep wordt op de Voorstraat getrokken. De loop voor kinderen tot en met twaalf jaar start en finisht op de Voorstraat. Er volgt overleg met de horeca en de centrummanager om de Voorstraat die dag in een feestelijke stemming te brengen.

Stichting Vrijstad Vianen Loop bedruipt zich door giften van het Rabobank coöperatiefonds en hoofdsponsor Fit-ing, bijdragen van Jumbo, T-Systems en Emiel Al die hun naam aan een van de te lopen afstanden hebben verbonden, sponsors en de inschrijfgelden van de deelnemers. Het bedrag dat na aftrek van de gemaakte kosten overblijft wordt gebruikt voor het opzetten van nieuwe bewegingsprojecten.
"Hoewel we nog maar net bezig zijn met de organisatie hebben zich, via onze website, al zestig deelnemers aangemeld", meldt Janine Sporrel blij. "Omdat het circuit van de kidsrun volledig autovrij is kent die categorie geen deelnemersbeperking. Al doen er duizend kinderen aan mee! De afstanden van vijf en tien kilometer staan elk open voor maximaal vijfhonderd lopers. Voor ongeoefende lopers start Fit-ing (www.fit-ing.nl) in januari met beginnerscursussen. Daarnaast wordt in samenwerking met Fysiotherapeutisch Centrum Vianen op 13 januari een informatieavond gehouden met tips over blessurepreventie en loopschoenen." Inschrijven kan via info@fit-ing.nl.


q www.vrijstadvianenloop.nl