• Gerda Suiskind in het stadhuis waar ze zoveel jaren doorbracht.
• Gerda Suiskind in het stadhuis waar ze zoveel jaren doorbracht. Foto: Peter Verbeek

Eerste vrouwelijke ambtenaar burgerlijke stand van Vianen neemt afscheid.

Gerda Suiskind: een leven vol regeltjes

vianen • Gerda Suiskind werd in 1973 aangenomen, als administratief medewerker van de dienst Gemeentewerken, wat toen een eigen dienst was en waaronder ook de gemeente Lexmond viel. Zij begon haar loopbaan in een noodgebouw op het Valkenplein, daarna in wat nu Pand 28 is en later in het stadhuis.

Twee jaar later wilde ze van vijf dagen terug naar vier dagen per week. Pas na wat vijven en zessen werd daar groen licht aan gegeven en daarmee was Gerda de eerste parttimer. Nu werkt het merendeel van de ambtenaren in deeltijd.

Op 31 januari 1980 werd ze bovendien de eerste vrouwelijke ambtenaar van de burgerlijke stand in Vianen voor het voltrekken van huwelijken. "Geen idee hoeveel huwelijken ik heb gesloten, maar dat zijn er héél veel".

Omslagpunt

Het omslagpunt in haar ambtelijke loopbaan kwam in 1986, bij de gemeentelijke herindeling (Hagestein, Everdingen en Zijderveld kwamen er bij). "Iedereen moest opnieuw solliciteren, en dat had veel verschuivingen in functies tot gevolg", vertelt Gerda. "Vanaf dat moment ging ik naar de afdeling huisvesting."

De gemeente had toen nog een eigen woningbezit: vijftig in het Hogeland en een aantal in de kernen. De toewijzingen van woningen ging via de gemeente, met minder regelgeving. De woningnood was niet zo hoog als op dit moment en ook scheidingen kwamen veel minder voor. "Je stond dichter bij de mensen. Ook verzoeken voor het begraven in de gemeente Vianen, het maken van grafakten en dergelijke heb ik jaren gedaan. In dat opzicht is er veel veranderd. Tegenwoordig wordt gewerkt met strakke en transparante protocollen waardoor niemand meer een voorkeursbehandeling kan krijgen."

Advies

Wat is het belangrijkste advies dat Gerda iedereen kan geven? "Ook al is er geen directe aanleiding, laat je inschrijven als woningzoekende. De regels zijn zó streng geworden dat men alleen in uitzonderlijke situaties nog aanspraak op urgentie kan maken."

Gerda Suiskind heeft veel te maken met regeltjes en weet dat ze er niet buiten kan. Keerzijde daarvan is de toegenomen agressie van de mensen die op zoek zijn naar een woning en niet direct geholpen kunnen worden. De spreekkamers hebben nu een eigen ingang voor burger en ambtenaar, zijn voorzien van veel glas en loodzware stoelen, en hebben zelfs een alarmknop. "Gelukkig heb ik die nooit hoeven te gebruiken. Ik heb een prachtbaan gehad, met fijne collega's en veel directe contacten met inwoners. Dit laatste ga ik het meest missen."


Peter Verbeek

fotobijschrift: Gerda Suiskind: "Als ambtenaar stond ik vroeger dichter bij de mensen."