Studie naar onderwijs op zorgboerderijen

regio • Studenten van Hogeschool Ede gaan onderzoek doen naar onderwijs op zorgboerderijen voor kinderen die nu niet naar school gaan. Zorgboeren Zuid-Holland heeft hiervoor al een project, maar dat wordt nog niet ondersteund door gemeenten en het onderwijs.

Een paar duizend leerplichtige kinderen in Nederland zitten soms weken thuis, vaak door complexe problemen. Om hier een passende oplossing voor te zoeken, ontwikkelde Zorgboeren Zuid-Holland in 2013 een speciaal project. Zonder subsidie, maar met een goed plan. Met behulp van een zorgplan voor ieder kind, krijgen kinderen nu aangepast onderwijs op de zorgboerderij.

Praktijkonderwijs

De vrijwillige onderwijsondersteuner pakt het werk praktisch aan bij de zorgboer. Er wordt goed naar de persoonlijk situatie van het kind gekeken en bepaald wat het kan en wil leren. Er wordt rekening gehouden met de motivatie en de behoefte van het kind en waar het op dat moment 'staat'.

Ondersteuning en geld van gemeenten en het onderwijs bleef tot nu toe uit. Sinds de zomer van 2014 hebben de zorgboerderijen wel financiële ondersteuning van de regionale Rotary.

"Een goed begin. Maar om onze ambities waar te maken hebben we meer geld nodig. Het gaat om kosten op het gebied van vervoer en leermiddelen", schrijft Zorgboeren Zuid-Holland op de website.

Onderzoek HBO-studenten

Om de mogelijkheden voor deze kinderen beter in beeld te brengen gaan studenten van de opleiding SPH van de Hogeschool in Ede onderzoek doen. Naast literatuuronderzoek (o.a. het rapport uit 2013 van Marc Dullaert, destijds kinderombudsman) wordt onderzocht wat de behoefte is van deze alternatieve vorm van onderwijs bij de zorgboer.


Daarnaast wordt gekeken naar de wettelijke financieringsmogelijkheden en welke samenwerkingspartners kunnen komen tot een effectieve oplossing voor deze kinderen.