Vrijstad Vianen in de ban van kerst

vianen • In de eenmalige zitzakbioscoop in Vianen draait vrijdag 9 december de film 'Polar Express'. De bioscoopavond vormt de aftrap van een groots kerstweekend in de Vrijstad.

De afgelopen twee weken konden Viaanse consumenten aangeven welke film ze het liefste zouden willen zien in de zitzakbioscoop. De keuze is gevallen op 'Polar Express'. Ook de namen van de gelukkigen die een gratis bioscoopkaart in de wacht hebben gesleept, zijn bekend. Zij hebben allemaal persoonlijk bericht gekregen om de entreekaart op te komen halen. Er is geen losse verkoop van bioscoopkaarten, maar er zijn nog wel een paar Facebook-acties waarmee deelnemers kans maken op een bioscoopkaart.


Kerst in de Vrijstad

De zitzakbioscoop wordt opgetuigd aan de Voorstraat, waar zaterdag 10 december - de volgende dag - Kerst in de Vrijstad losbarst. Er staan verschillende tenten opgesteld in het centrum. Vanaf 14:00 uur zijn er optredens en modeshows. Vanaf 16:00 uur worden de straten verlicht. De hele dag rijdt er een verwarmde pendelbus door de stad, want Kerst in de Vrijstad omvat ook de kerstmarkt in de Monikkenhof die om 15:00 uur begint en tot 20:00 uur duurt. Kinderen kunnen daar onder meer schaatsen op een kinderijsbaan.

De organisatie van Kerst in de Vrijstad hoopt dat de hele stad zaterdag 10 december in kerstsfeer is gehuld. Concreet doel is sowieso het creëren van een 'lichtspoor' tussen het centrum en de Ursulinenhof. Daarnaast worden bewoners ook opgeroepen om zelf kerstactiviteiten te organiseren. Van het aanbieden van warme drankjes tot het verzorgen van livemuziek.

Uniek aan Kerst in de Vrijstad dit jaar is de samenwerking tussen alle partijen. Zo zijn dit jaar bij het evenement betrokken: bewoners van de binnenstad, Bewonersorganisatie Monnikenhof (BOM), gemeente Vianen, Bedrijveninvesteringszone (Biz), Ondernemersvereniging Vianen (OVV) en tal van vrijwilligers.