CFV: 'Helsdingen is meest geschikt'

vianen • Sportcentrum Helsdingen wordt door het Cultureel Forum in Vianen met voorsprong gezien als de meest geschikte locatie voor het realiseren van een podiumfunctie. "Een locatie die bovendien berekend is op uitbreiding."

Het Cultureel Forum is het adviesorgaan voor de gemeente op cultureel gebied en één van de partijen die de afgelopen weken gehoord is in een vergelijkend onderzoek dat in opdracht door de gemeente is uitgevoerd.

Over de locatie Blankensteijn bestaan bij het Forum grote twijfels. Kerkelijk gebouw De Hoeksteen, dat nog altijd de voorkeur verdient van het college, wordt zonder meer afgewezen. De gemeenteraad neemt op dinsdag 13 december een besluit. Vanavond, dinsdag 29 november, komt het onderwerp aan de orde tijdens de forumavond.

Vooral de combinatie van sport en cultuur wordt door het Forum als zeer positief ervaren bij sportcentrum Helsdingen. Als hier een podiumfunctie wordt gerealiseerd, ontstaat er als vanzelf een interactie tussen verschillende doelgroepen die elkaar op deze locatie ontmoeten.

De locatie brengt bovendien door de grote aantallen en de verschillende soorten bezoekers, het podiumprogramma sneller onder de aandacht. "Het podium is direct zichtbaar voor een breder publiek", aldus het Forum.

Nieuwe doelgroepen

Het brede publiek zal volgens het Cultureel Forum nieuwe doelgroepen aantrekken voor een bezoek aan het podium en zo een goedlopend podiumfunctie voor Vianen kunnen neerzetten. "Dit is een vooruitzicht wat goed aansluit bij een toekomstvisie van Vianen."

Ook de ligging is goed. "Prima bereikbaar, zowel met auto (goede parkeervoorziening) als met openbaar vervoer. Het openbaar vervoer verbindt daarbij ook Centrum Vianen, Plan Hagen en de Monnikenhof met deze locatie, een verbinding die het Cultureel Forum als een groot pluspunt ziet in vergelijking met de andere locaties."

Andere voordelen zijn onder andere de goede werksituatie voor technici en de uitstraling van deze nieuwe professionele locatie ('voor iedereen een frisse start'). Bovendien zijn er kansen voor daggebruik, voor een filmhuis en voor themafeesten. Verder kan er worden aangesloten bij de huidige horeca.


Er zijn overigens wel aandachtspunten, vindt het Forum. "Bij voorstellingen zouden wat betreft horeca gescheiden stromen gerealiseerd moeten worden zodat er geen mix ontstaat van zwetende sporters en nette bezoekers van voorstellingen."