Gemeenten willen Pauw Bedrijven opheffen

vianen • De colleges van Vianen, Lopik, Nieuwegein en Ronde Venen hebben een voorkeur uitgesproken om sociale werkvoorziening PAUW Bedrijven op te heffen. Ze willen de sociale werkvoorziening zelf gaan organiseren.

IJsselstein en Stichtse Vecht zien nog wel mogelijkheden om het bedrijf voort te zetten, maar dan in een soort cafetariamodel

Onderzoek heeft volgens de vier gemeenten laten zien dat het voortzetten van de huidige situatie geen aantrekkelijk perspectief is, vooral omdat het aantal Wsw-werknemers door het sinds 2015 ingezette kabinetsbeleid zal afnemen met 6 procent per jaar. "Pauw Bedrijven komt in een continue staat van reorganisatie terecht en dat zal gevolgen hebben voor de mate waarin het werk nog waardevol is voor de Wsw-werknemers."

Fel gekant

Directie en OR van Pauw Bedrijven zijn fel gekant tegen opheffing van hun bedrijf. Vooral omdat het de gemeenten ontbreekt aan specifieke kennis die nodig is voor het begeleiden van de Wsw-ers en de brede doelgroep die nu onder de Participatiewet valt. "Het is een landelijk bekend gegeven dat de gemeente voorgaande materie aanzienlijk onderschat. Het zal veel tijd, energie en geld vragen om deze kennis en ervaring op te bouwen. Die kennis maakt integraal onderdeel uit van de PAUW-organisatie en is niet terug te herleiden naar één persoon of enkele personen." Het is volgens de directie niet uit te leggen en te verantwoorden om geld uit te geven voor de afbouw van een organisatie om daarna middelen te moeten vrijmaken om samen met anderen een organisatie op te bouwen die dezelfde taken gaat vervullen die PAUW nu doet.

Voorzitter Erik Jas van de Ondernemingsraad vindt dat de gemeenten zeer slecht geïnformeerd zijn over de gevolgen van het voorgenomen besluit. Ze denken volgens hem veel te lichtvaardig over de impact op medewerkers, opdrachtgevers en kosten die gemaakt moeten worden hiervoor. "Ook de route naar dit voorgenomen besluit is ons inziens dubieus, er ligt onder andere een manipulatief rapport (Langedijk) aan te grondslag."