Herinrichting Voorstraat kost tien parkeerplekken

vianen • De herinrichting van de Voorstraat gaat ten koste van ongeveer tien parkeerplaatsen. Dat heeft wethouder Frank Meurs vorige week bevestigd tijdens het wekelijkse persgesprek.

Er zal volgens Meurs voortaan strenger worden gehandhaafd op naleving van de parkeerregels. Er staan nu nog vaak auto's geparkeerd op de Voorstraat die daar eigenlijk niet thuishoren.

De werkzaamheden in de Voorstraat worden uitgevoerd in het voorjaar van 2018, gelijktijdig met de aanleg van een bergbezinkkelder in de nabijheid van de Grote Kerk. De gemeenteraad moet in zijn vergadering van dinsdag 7 februari nog instemmen met het voornemen.

De gemeente Vianen wil de Voorstraat herinrichten volgens het principe van de 'gedeelde ruimte'. Het noordelijk gedeelte wordt autovrij gemaakt. Het achterliggende idee van de herinrichting van de Voorstraat is het in steeds meer steden gangbare concept van 'shared space', ofwel gedeelde ruimte. Er is geen aparte rijbaan meer voor het autoverkeer. De ruimte moet gedeeld worden met wandelaars en fietsers. Het betekent dat de auto's te gast zijn en dat voorrang wordt gegeven aan het langzame fiets- en wandelverkeer.

Twee richtingen

Een ander grote verandering is dat de Voorstraat tot aan het stadhuis voor automobilisten weer te berijden zal zijn in twee richtingen. De straat wordt over een lengte van ruim 400 meter opnieuw bestraat met mooie rode baksteen In het midden van de straat komen bomen.

Auto's kunnen in een hoek van 45 graden parkeren op plaatsen die zijn gemarkeerd met natuursteentjes.

De Voorstraat-noord wordt autovrij en zal alleen nog toegankelijk zijn voor leveranciers.

Deze week worden de belanghebbenden opnieuw geïnformeerd over de plannen, onder andere over het program van eisen.