• Bakkerij Steehouder bestaat dit jaar vijftig jaar.
• Bakkerij Steehouder bestaat dit jaar vijftig jaar. Foto: Peter Verbeek

Gouden kroontje voor Steehouder

vianen • Na slagerij De Goeij heeft ook bakkerij Steehouder nu een gouden kroontje. Als het aan Albert Steehouder ligt blijft het daar niet bij, want hij heeft nog genoeg plannen voor de toekomst.

In 1966 begonnen Bertus en Suze Steehouder op de Voorstraat een winkel in brood en banket. Bertus bakte niet zelf, maar betrok zijn brood bij Alting. Wel maakte hij zelf banket. Het was hard werken, want met vier andere bakkers in het centrum was de concurrentie bijna moordend. Zoon Bert volgde de bakkersopleiding in Wageningen. Toen hij de zaak in 1986 overnam werd Steehouder een warme in plaats van een koude bakker, en stond hij aan de basis van de huidige ambachtelijke bakkerij. In 2000 werd een filiaal geopend in winkelcentrum Monnikenhof, waar zoveel capaciteit was dat de hele banketafdeling daar kon worden ondergebracht. "Je kunt wel zeggen dat mijn ouders de bakkerswinkel tot bloei hebben gebracht," vindt Albert, lid van de derde generatie. "Ik ben zelf ook theoretisch opgeleid aan de Wageningse bakkersvakschool, en heb de praktijk van het broodbakken hier geleerd. In 2006 kon ik de zaak overnemen, maar dat vond ik nog wat te vroeg. Toen we een jaar later een stuk van de museumtuin konden kopen was dat een kans die we niet konden laten lopen. Na een grote verbouwing is de bakkerij helemaal naar achteren verplaatst. Toen dat in 2009 allemaal zijn beslag had gekregen hebben mijn ouders de zaak aan mij overgedaan."

Binnen de bestaande winkeloppervlakte is een lunchroom gekomen, en in combinatie met de verkoop van ijs en de exploitatie van een buitenterras was dat een toevoeging die goed is uitgepakt. Sinds 2012 geeft Albert, twee avonden per maand, voor onder andere thuisbakkers en koks, workshops over de ambachtelijke manier van broodbakken (www.broodcursus.nl). Daar is ook het bakken van pizza's bijgekomen en het is de bedoeling om nog een patisseriecursus op te zetten. Begin dit jaar heeft Albert de oude schuur van de firma Poot gekocht, en als de vergunningen rond zijn wordt die omgebouwd tot een theorielokaal annex praktijkruimte. Inmiddels zijn er al twee oliebollenlijnen en een voor appelbeignets en -flappen opgezet.

"Het gaat altijd over de bakkers, maar ook de vrouwen achter hen, Suze, Elly en Jacoline, hebben een heel belangrijke rol gehad in het tot bloei brengen van ons mooie bedrijf. Mijn uitgangspunt is dat ik dit bedrijf in bruikleen heb. Ik investeer best veel en mocht ik onverhoopt wegvallen dan weet ik dat ik deze zaak dusdanig achterlaat dat het kan worden voortgezet."