• Marilou Krouwel:
• Marilou Krouwel: "Jonge solisten spreken een jonger publiek aan." Foto: PR

Veel lokaal talent bij kerstconcert in Everdingen

Muziek van eigen bodem

Het jaarlijkse kerstconcert op 16 december in de Petrus en Pauluskerk kent dit jaar een uitzonderlijk hoog lokaal gehalte.

Dirigent en muzikaal leider Marilou Krouwel, nota bene woonachtig naast de sfeervolle Everdingse kerk, heeft in het programma hoofdrollen ingebouwd voor sopraan Linda Vink uit Everdingen en trompettist Sanne Kers uit Hagestein.
Linda, ook invalkracht aan de Regenboogschool, studeert in het laatste jaar van de bacheloropleiding Zang aan het Utrechts conservatorium. "Een sprankelende vrouw waaraan je meteen ziet: ja, logisch dat ze zingt. Echt een hele sterke vrouw die het op het podium goed kan brengen." De Everdingse zingt onder meer werk van de Duitse componist Engelbert Humperdinck, overigens niet te verwarren met zijn latere, in radiovriendelijke popmuziek bedreven naamgenoot.

Kippenvelmomentjes

Sanne perst gloedvolle "zilveren" klanken uit haar trompet waarvan de expressie ver reikt in de prachtige akoestiek van de Everdingse kerk. Haar optreden samen met hoboïst Arjan van Ooijen zal zorgen voor de nodige kippenvelmomentjes. Marilou: "Het is prachtig hoe de trompet ook met met de hobo kan harmoniëren. De trompet had vroeger uitsluitend een signaalfunctie; mensen gingen op de stadswal staan en hieven trompetgeschal aan ter aankondiging van de komst van de koning. Bij Sanne merk je pas goed dat de trompet ook een gevoelig instrument kan zijn."
Bij elkaar verlenen meer dan zeventig musici hun medewerking aan de muzikale avond. De koren Da Capo (Gorinchem) en Non Solus (Leerdam) krijgen begeleiding van organist Jaap den Besten en pianist Gregory Wammes. Ook Lotte Hol (bugel) en de blazers en strijkers van het Ad Hoc Ensemble verschijnen op het podium. Daarmee krijgt het concert een uitsluitend lokaal en regionaal karakter. "Ook om de mensen uit Everdingen te laten zien dat we in deze regio echt wel wat kunnen op muzikaal gebied", glimlacht Marilou.
De Everdingse is al meer dan tien jaar de stuwende kracht achter het concert in de Petrus en Pauluskerk. Ondanks haar lange staat van verdienste zit er nog lang geen sleet op: "De kracht is enerzijds de traditie – daarom staan er meezingers als 'Komt allen tesamen', of klassiekers als 'The little drummerboy' en 'Joy to the world' op het programma. Daarnaast probeer ik het programma elk jaar beetje bij beetje te vernieuwen. Door jonge solisten een plek te geven in het programma, zal het concert ook een jonger publiek aanspreken."

Coach

Marilou studeerde aan het Conservatorium af op fluit en directie. Intussen heeft ze haar eigen lespraktijk, waarbij ze dwarsfluit doceert in onder meer Leerdam, Everdingen en via Muziekschool Vianen. Ze leidt zeven (kamer)koren en twee orkesten en bespeelt de fluit tijdens concerten door het land. Ze schept er veel plezier in om anderen muzikaal uit te dagen, ook muzikanten die op amateurniveau met muziek bezig zijn. Ze voelt zich niet alleen dirigent, maar ook coach.
"Mensen die hun vrije tijd opofferen om gepassioneerd met hun hobby bezig te zijn verdienen een goede dirigent", vindt ze. "Ik vind het prachtig om te zien hoe leerlingen groeien, hoe ik meer uit hun stem of instrument kan halen. Je komt ook in aanraking met mensen die vlak voor een concert even niet lekker in hun vel steken of last hebben van podiumvrees. Om hun het laatste zetje te geven, is heel bevredigend. Als je dirigent van het Nederlands Kamerkoor bent, kun je bij de eerste repetitie meteen met muziek bezig zijn en starten met de voorbereiding van het concert. Dat is op zich wel een voordeel, maar ik vind het net zo uitdagend om een muziekstuk met z'n allen te laten groeien. Noot voor noot uitdiepen en samen met de leerlingen te bespreken in welke tijd een stuk gecomponeerd is. Zo snap je ook waarom een stuk op een bepaalde manier klinkt."
Everdingen en Hagestein mogen trots zijn met musici als Linda en Sanne, vindt Marilou. "Ik bedoel, ik had ook musici uit bijvoorbeeld Amsterdam kunnen halen, maar dat zo'n avond op dit hoge niveau ook in Everdingen mogelijk is – met muziekbeoefenaars uit de directe omgeving – is echt wel uniek."

'Zo'n hoog niveau in Everdingen is best wel uniek'

Het kerstconcert is gratis toegankelijk, maar het is wel nodig om zitplaatsen te reserveren. De muzikale avond is jaarlijks zo populair dat alle circa 200 zitplaatsen mogelijk al ruim voor 16 december zijn 'uitverkocht'. Marilou: "Het concert in Everdingen is voor velen een mooie opmaat naar kerst."

Zolang de voorraad strekt zijn gratis kaarten af te halen bij Winkel & Zo aan de Graaf Florisstraat 4b in Everdingen en Freework Inkstation aan de Voorstraat 31 in Vianen. Reserveren kan ook via cceverdingen@hotmail.com of telefonisch bij T. van Putten (06-11438486; alleen tussen 18.00 en 20.00 uur).