Supermarkten willen elke zondag open

vianen • Supermarktondernemers in Vianen willen voortaan elke zondag open. De ervaringen met de zondagopenstelling van de afgelopen weken waren in elk geval positief.

"De resultaten beginnen zich inmiddels af te tekenen en worden op dit moment verwerkt in een notitie aan de gemeenteraad van Vianen", aldus een persbericht van de OVV. "Uit die resultaten blijkt dat de zondagsopening van de supermarkten wel degelijk voorziet in een behoefte onder de inwoners van Vianen en de nabij gelegen kernen. Dit wordt mede duidelijk uit de handtekeningenactie die momenteel gehouden wordt onder de klanten van de supermarkten."


De Ondernemersvereniging spreekt zich nog niet expliciet uit over de zondagopenstelling, maar wil de besluitvorming daarover bij de ondernemers zelf laten. "Het bestuur van de OVV is zich terdege bewust van de maatschappelijk discussie hierover in Vianen, maar ziet ook dat de maatschappij in een bredere context steeds meer verplaatst naar een 24 uurs economie en dat we daar onze ogen niet voor kunnen sluiten."

De OVV is overigens van mening dat lokale overheden zich niet moeten uitspreken over openingstijden van ondernemers, maar dat dit een keuzebesluit dient te zijn van de ondernemers zelf. "Dit alles uiteraard binnen de kaders die daarvoor binnen wetgeving gesteld zijn."

De fractie van D66 Vianen heeft deze maand een initiatiefvoorstel ingediend om de Verordening Winkeltijden 2012 aan te passen, zodat de zondagsopening niet langer wordt beperkt. De fractie heeft zich gemeld bij de OVV met de mededeling dat het nu aan de ondernemers is. Ook het CDA heeft inmiddels geïnformeerd naar het standpunt van de OVV.

Het bestuur zal zijn standpunt individueel bespreken met alle fracties van de gemeenteraad in Vianen en zal de politieke discussie rond het initiatiefvoorstel van D66 dan ook nauwgezet volgen.

Het onderwerp komt dinsdagavond aan de orde tijdens de forumavond en op dinsdag 13 december tijdens de vergadering van de gemeenteraad.