Podiumfunctie bij sportcentrum Helsdingen of toch bij De Hoeksteen?

Raad kiest locatie podiumfunctie

vianen • Een derde locatie -sportpark Blankensteijn- valt vooralsnog af.

Het college is al een tijdlang op zoek naar een geschikt alternatief voor het huidige culturele centrum De Stadshof. Dit gebouw aan het Hazelaarsplein moet op enig moment tegen de vlakte, vanwege bouwplannen van LEKSTEDEwonen. LAGroup heeft eerder dit jaar gekeken of nieuwbouw op Sluiseiland mogelijk is. Dit alternatief zou maar liefst 8 miljoen euro gaan kosten. Te duur, volgens het college.

De Hoeksteen

Deze zomer diende zich een andere mogelijkheid aan, namelijk aankoop van het pand De Hoeksteen, dat jarenlang in gebruik is geweest als kerkgebouw van de Protestantse gemeente Vianen. De kosten voor aankoop en verbouw worden geschat op zo'n 2,6 miljoen euro. Het voorstel stuitte de afgelopen maanden echter op veel weerstand. Het kerkgebouw is niet echt geschikt voor grote voorstellingen, zo luidt de kritiek. Bovendien is er bij De Hoeksteen weinig mogelijkheid om te parkeren. Om meer duidelijkheid te krijgen zal er door het college nog een verkeersonderzoek plaatsvinden.

Op 4 oktober verzocht de raad in een door D66 ingediend amendement om nog twee andere opties te onderzoeken: sportpark Blankensteijn en sportcentrum Helsdingen.

Sportcentrum Helsdingen

Uitbreiding van sportcentrum Helsdingen is volgens een in opdracht van de gemeente uitgevoerd vergelijkingsonderzoek te realiseren binnen het gestelde budget van 2,6 miljoen euro. Bij de bouw is overigens al min of meer rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding. Maar er zitten ook nadelen aan deze optie. "De (ver)bouwwerkzaamheden zullen plaatsvinden terwijl het sportcentrum ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, waaronder zwemlessen en sportclubactiviteiten", aldus het college in het raadsvoorstel. "Onduidelijk is op dit moment wat dit voor praktische problemen met zich mee zal brengen. Sowieso zullen de (ver)bouwwerkzaamheden tot overlast gaan zorgen. Gaat dit effect hebben op het gebruik van derden? Indien dit het geval is kan dit leiden tot inkomstenderving. In het ergste geval besluiten huidige gebruikers het gebruik (tijdelijk) op te zeggen. Onzeker is of de gebruikers na afloop van de verbouw terug zullen keren."

De grond en de sportvelden op sportpark Blankensteijn zijn van de gemeente. De clubgebouwen zijn eigendom van de hockey (MHC), korfbal (VIKO) en handbal (Omega). De gebouwen zijn aan vervanging toe. De drie sportclubs zijn van plan om tot een gezamenlijk multifunctioneel clubgebouw te komen.

Verkennende gesprekken

Over de invulling van de ruimten en faciliteiten zijn inmiddels verkennende gesprekken gevoerd met onder andere de exploitant van De Stadshof. Die ziet mogelijkheden om ook binnen de plannen van de clubs een rol te spelen als exploitant. De plannen zijn echter nog niet concreet uitgewerkt.

Volgens het college brengt deze optie echter teveel onzekerheden met zich mee. Een ander nadeel is dat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd, wat tot grote vertraging kan leiden. "Tevens kan op korte termijn geen voldoende inzicht worden geboden in de wijze waarop de financiering tot stand gebracht gaat worden, we zijn hierin mede afhankelijk van de sportclubs."

Dick Aanen