Twee creatieve generaties Cieraad

lexmond • 'Cieraad en zijn co' is een expositie van Frits Cieraad en zijn dochter Simone, te bezichtigen in de periode van 4 tot en met 31 december bij Huis het Bosch in Lexmond. Het materiaal van beide kunstenaars is verenigd in negen op zichzelf staande werken.

Het werk van Frits Cieraad is ontstaan uit bijna tachtig jaar levenservaring. Frits is zijn werkend leven illustrator, reclameman en jazzpianist. Na zijn pensionering bleef hij tekenen en spelen. Frits is begonnen op de academie voor Kunsten in Utrecht (toentertijd Artibus) en tijdens de vakopleiding aan de Famous Artists School heeft hij honderden tekeningen gemaakt. Zijn werk kenmerkt zich door rust, eenvoud, pracht en bedachtzaamheid en bestaat hoofdzakelijk uit cartoons, striptekeningen en stadsgezichten.

De tekeningen van Frits zijn veel te zien en lezen geweest in kranten als het Utrechts Nieuwsblad en Gooi- en Eembode. Hij heeft vele prijzen tijdens internationale cartoonales in België, Duitsland, Engeland, Amstelveen, Japan, Roemenië en Macedonië ontvangen (waaronder de Haenen Prijs, Tulp Prijs, diploma van verdienste en erecertifcaat). In Nederland is in het museum van Vianen nog steeds werk van hem te bezichtigen.

Voor Simone, de dochter van Frits, is de inspiratiebron voor deze expositie het werk van haar vader. In tegenstelling tot haar vader is Simone een echte wervelwind. Zij combineert veel technieken tot één werk. Haar start in het creatieve vakgebied is totaal anders geweest: beginnend in het theater en bij televisie is zij zich steeds meer bezig gaan houden met beeldhouwen, fotografie en allerlei druktechnieken. In een gesprek kwam ze erachter dat haar vader deze technieken ook bezat en daaruit is de samenwerking ontstaan. De negen werken zijn een unieke combinatie van twee creatieve generaties.