Kerst in de Vrijstad pakt nog groter uit dan vorig jaar

vianen • Op zaterdag 10 december is er in Vianen voor de tweede maal Kerst in de Vrijstad van 10:00 tot 21:00 uur in het centrum en van 15:00 tot 20:00 uur in Monnikenhof.

Dit jaar pakt de organisatie van Kerst in de Vrijstad nog groter uit. Op de Voorstraat komt een grote tent (twee keer groter dan vorig jaar) tussen Rabobank en HEMA. Er zijn oude ambachten, handelaren, horeca en een podium voor doorgaande shows, zoals muziek, dans- en modeshow. In de rest van de straat staan meerdere kleinere tenten met lokale ondernemers, verenigingen, een dj en allerlei andere attracties. In 2015 stond de tent op het trottoir en bleef de rijbaan open. Maar dat was geen succes, dus de Voorstraat gaat dit jaar geheel dicht. De afsluiting gaat vrijdagmiddag 9 december rond 13:00 uur van start in verband met de opbouw van de grote tent voor de zitzakbioscoop op vrijdagavond. Op zaterdag worden vanaf 16:00 uur ook andere straten in het centrum afgesloten voor verkeer in verband met de talrijke bewonersinitiatieven. De grote tent wordt op vrijdagavond als zitzakbioscoop ingericht. Hiervoor zijn geen kaarten te koop, er is wel tot en met zondag 27 november een consumentenactie in Vianen. De koopavond van vrijdag 9 december vervalt, deze schuift door naar zaterdagavond 10 december. Dan zijn de winkels geopend tot 21:00 uur.

Bewonersorganisatie Monnikenhof (BOM) organiseert al jaren een kerstmarkt in het winkelcentrum. Eerder dit jaar zochten de organisaties van de oude binnenstad en Monnikenhof elkaar op om te bespreken hoe beide evenementen elkaar kunnen versterken. Afgesproken is dat er gezamenlijke communicatie komt en dat er een pendelbus heen en weer rijdt tussen de winkelgebieden. In verband met de opbouw van het kerstevenement is de Monnikenhof zaterdag 10 december vanaf 12:00 uur afgesloten voor verkeer. De markt start om 15:00 uur en duurt tot 20:00 uur. Mensen die nog een kraampje willen, kunnen contact opnemen via hk.bom@ziggo.nl.

Zowel de bewoners van de binnenstad als bewoners aan de Julianastraat, Hoeufftlaan, de Zeven Boompjes, Helsdingse Achterweg, Monnikenhof en alle verbindingsstraten worden opgeroepen om op zaterdag 10 december kerstactiviteiten te organiseren rondom de eigen woning. Dat kan van alles zijn: van het extra versieren van de ramen tot het uitdelen van soep, Glühwein, warme chocolademelk. Deze bewonersinitiatieven starten zaterdag rond 16:00 uur. De mooiste straat wordt beloond met de Kerst in de Vrijstad-trofee. Er rijdt op zaterdag 10 december een Kerst in de Vrijstad-pendelbus, deze bus is gratis en rijdt rondjes tussen het centrum en Monnikenhof. De bus rijdt vanaf de middag tot 20:00 uur, er zijn in- en uitstaphaltes bij de Grote kerk, bushalte Willem van Duivenvoordestraat, bushalte Hof van Batenstein en er is een stop bij Monnikenhof.

Bewoners die willen helpen bij het creëren van een kerstsfeerlichtlint van de Buitenstad tot en met de Monnikenhof, kunnen zich melden bij Jeannette Verplancke via jeannette@verplancke.nl. Contactpersoon voor ondernemers is Hans van Kooten, bereikbaar via info@cmvianen.nl