D66 wil winkels op alle zondagen open

vianen • Ondernemers in Vianen moeten de mogelijkheid krijgen om elke zondag hun winkels te openen. Dat initiatiefvoorstel legt de fractie van D66 voor aan de gemeenteraad.

Onderzoek toont volgens de oppositiepartij aan dat op dit moment veel van de inwoners van Vianen op zondag richting Nieuwegein en/of Utrecht trekken voor boodschappen of andere inkopen. "Voor grotere bedrijven waarvoor op de bedrijventerreinen in Vianen volumineuze verkoop mogelijk wordt, is openstelling op zondag niet zelden een voorwaarde voor vestiging in de gemeente."

Vrijheid

Ondernemers moeten volgens D66 de vrijheid hebben zelf hun openingstijden vast te stellen en te bepalen óf en hoe vaak zij op zondag hun winkel open willen stellen. "Als winkels het gehele weekend open zijn geeft dat mensen meer vrijheid hun huishouden te organiseren. Daarnaast geeft zondagsopenstelling hogere inkomsten voor ondernemers en genereert het economische groei en banen."

De Verordening Winkeltijden Vianen 2012 biedt op dit moment geen mogelijkheid om, met uitzondering van door de wet vastgestelde aantal zondagen, op zondag winkels in Vianen open te stellen. "Deze verordening komt daarmee niet tegemoet aan de behoefte van ondernemers en inwoners van Vianen", beargumenteren de Democraten in hun initiatiefvoorstel.

"De verordening vormt op dit moment bovendien een rem voor nieuw te vestigen ondernemers, die zich tenslotte in de directe omgeving van Vianen kunnen vestigen op bedrijventerreinen of in winkelgebieden waar de openstelling op zondag wel mogelijk is, zoals bijvoorbeeld in Nieuwegein en IJsselstein."

Inwoners maken steeds meer hun eigen keuzes, vindt D66.

Het is overigens nog de vraag of D66 voldoende steun krijgt. VVD zal het wel eens zijn met het idee, maar de fractie wenst zich te houden aan de in 2014 gemaakte coalitie-afspraken. SGP is principieel tegen zondagopenstelling van winkels.