• Het Gerechtshof komt op dinsdag 27 december met een tussenuitspraak
• Het Gerechtshof komt op dinsdag 27 december met een tussenuitspraak Foto: Stockfoto

Gemeente en Niemans weer tegenover elkaar in de rechtzaal

Zaak Niemans: eind is nog niet in zicht

vianen • Vorige week maandag stonden de partijen weer lijnrecht tegenover elkaar bij het Gerechtshof in Den Haag.

Het ging dit keer opnieuw over de schade die Niemans heeft geleden in verband met de te late levering in de jaren zeventig van industriegrond door het toenmalige industrieschap Vianen-Hagestein. Een Commissie van Deskundigen presenteerde eind 2014 een lijvig rapport en kwam uit op een bedrag 1,5 miljoen euro. "Schandalig laag, volstrekt onacceptabel", oordeelde Nieman's vaste advocaat W.H.A.M. van den Muijsenbergh, die samen met mr. A.S.M. Galama de verdediging voerde.

Niemans kan zich niet verenigen met de door de deskundigen gehanteerde berekeningsmethodiek. Op basis van de winst- en verliesrekeningen gaat Niemans uit van een schadebedrag van minimaal 40 tot 45 miljoen euro.

Abstract

Volgens advocate Galama heeft de Commissie van Deskundigen niet de door Niemans gevorderde winstdervingsschade vastgesteld. De schade is door de commissie voornamelijk bepaald vanuit een soort 'investeerders'-perspectief in 1976. Aan de hand van abstract bepaalde parameters en omgeven met heel veel risico's. "Concrete en inmiddels bekende feiten en omstandigheden tussen 1976 en heden spelen in de berekening van de CvD zo goed als geen rol voor de bepaling van de hoogte van de schade."

Niemans had volgens Galama midden jaren zeventig een grote voorsprong op het gebied van voorgespannen betonpalen. Het bedrijf beschikte over de laagste kostprijs en had andere concurrentievoordelen. "Het valt niet in te zien waarom Niemans niet de volledige capaciteit zou hebben benut."

'Wereld op zijn kop'

Mr. K. Rutten, advocaat van de gemeente Vianen, betoogde dat er nu snel een eind moet komen aan deze slepende zaak. "Dat Niemans mogelijk teleurgesteld is in het dreigende resultaat, is een hard gelag, maar dat mag geen reden zijn om deze procedure nog langer te laten voortduren."

Volgens Rutten herhaalt Niemans opnieuw alle argumenten die zij door de jaren heeft gebezigd. "Het is daarom de wereld op zijn kop dat Niemans in dit stadium van de procedure nog de deskundigheid van de deskundigen in twijfel trekt."

Het eindrapport van de deskundigen is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen, vindt Rutten. "Een nieuw deskundigenbericht is niet alleen inefficiënt, tijdrovend en vanuit kostenoogpunt niet meer te overzien, maar in dit geval ook evident in strijd met de goede procesorde."

Ook Niemans wil geen nieuw deskundigenonderzoek: de winstdervingsschade kan namelijk door het Hof worden vastgesteld op basis van de door de deskundigen opgestelde winst- en verliesrekeningen. "De suggestie dat Niemans de procedure vertraagt, is onjuist. Integendeel. Het is juist de gemeente die de zaak vertraagt. In al die 35 jaar is de gemeente nog nooit tot een schikkingsgesprek bereid geweest."

Dick Aanen