• Annemarie Verweij met mevrouw Windhorst.
• Annemarie Verweij met mevrouw Windhorst. Foto: Astrid Pel

Jarige De Zonnebloem zoekt dringend vrijwilligers in Vianen

'Ik heb erg met haar geboft'

vianen • Vanuit het hoofdbureau van De Zonnebloem in Breda wordt namelijk geprobeerd om naast groepsactiviteiten vooral ook individuele uitjes aan te bieden. Een vrijwilliger is gekoppeld aan iemand die hulpbehoevend is en nog thuis woont of aan iemand met een beperking. Samen kunnen deze twee personen jaarlijks een klein budget besteden.

Zo gingen vrijwilliger Anne Marie Verweij (61) en mevrouw Windhorst (91) samen naar de Botanische Tuinen in Utrecht. De twee vrouwen houden allebei van tuinen en delen meer interesses. Het klikt dus erg goed tussen deze twee. De bezoekjes die Anne Marie geregeld brengt zijn een inspiratie voor allebei. "Ik heb erg met haar geboft", vindt mevrouw Windhorst.

Bij de pinken

De 91-jarige Viaanse is uitermate bij de pinken, zeer geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld en weigert zich neer te leggen bij beperkingen die vanwege de hoge leeftijd toch enigszins aan de oppervlakte komen. Integendeel: ze heeft een tablet waarop ze e-mailt, houdt via enkele apps contact met familie en vrienden en kan zelfs vanuit huis live de dienst in de kerk volgen in haar geboortedorp Hazerswoude. Ze ging ruim dertig jaar door het leven als 'juf Windhorst' in Vianen, in die tijd gaf ze namelijk les aan de Louise Christina Huishoudschool aan de Prins Bernardstraat.

Regelmatig hoort ze op straat vrouwen 'hallo juf Windhorst' naar haar roepen. "Dat vind ik leuk", zegt ze. "Ik heb erg genoten van die tijd met die dertien-, veertien- en vijftien-jarigen. Ze zeggen nu wel eens dat ze me eigenlijk niet durven aan te spreken omdat ze lastig waren in de klas destijds. Maar dat is helemaal niet erg. Het waren tieners en nu zijn het allemaal volwassen vrouwen. Het is juist leuk om te zien wat er van ze geworden is.''


Oproep

Anne Marie Verweij vertelt aan mevrouw Windhorst, dat De Zonnebloem in Vianen nog steeds vrijwilligers nodig heeft als ook mensen voor het bestuur zoals een voorzitter. Dit omdat de bestuursleden van het eerste uur Thea Peters (huidige voorzitter) en Toos van Doorn (coördinator voor gasten Zonnebloem Vianen) ermee stoppen. Zij hopen dat het bestuur van de Viaanse Zonnebloem-afdeling verjongd kan gaan worden.

Het verbaast mevrouw Windhorst dat het voor verenigingen als De Zonnebloem zo moeilijk is om (jonge) vrijwilligers te krijgen. Ze herinnert zich nog dat zij elke maandagmiddag uit school eerst langs Marie-Roos moest in het dorp. "Die las ik de Kerkbode voor. 'Denk eraan dat je langs Marie-Roos gaat', zei mijn moeder en dat deed ik braaf iedere week. Zo leer je al snel dat je als kind wat kunt doen voor anderen. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer.''

De Zonnebloem

De Zonnebloem bestaat landelijk al meer dan 65 jaar, doel van de vrijwilligersorganisatie is om mensen bij elkaar te brengen. En zet zich met name in voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap. Met ruim veertigduizend vrijwilligers is het één van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. De Zonnebloem is ontstaan uit een radioprogramma, dat speciaal was bedoeld voor voor zieken en gehandicapten. Alex van Wayenburg presenteerde dit in 1945. Vier jaar later ontstaat hieruit stichting De Zonnebloem, niet veel jaren later omgevormd tot vereniging zodat betalende leden jaarlijks voor geld in de kas zorgen.

Mensen die interesse hebben om als vrijwilliger te werken bij de Viaanse afdeling van De Zonnebloem of geïnteresseerd is om een bijdrage te leveren in de vorm van bestuurswerk, kunnen contact opnemen met voorzitter Thea Peters door te bellen met 0347-371038. Meer informatie is ook op de onderstaande website te vinden.


q www.zonnebloem.nl/vianen

Astrid Pel