• Rienk Bakker, dirigent van de cantorij van de Protestantse gemeente Vianen.
• Rienk Bakker, dirigent van de cantorij van de Protestantse gemeente Vianen. Foto: Nico van Ganzewinkel

Genieten van de rust van het moment

vianen • De cantorij van de Protestantse Kerk Vianen verzorgt op zondag 27 november in de Grote Kerk een Choral Evensong. Het koor staat onder leiding van cantor-organist Rienk Bakker.

Een evensong is een meditatief moment. Het accent ligt net even iets anders dan in de eredienst, waarbij de preek van de dominee centraal staat. "De bedoeling van deze evensong is niet om zieltjes te winnen", zegt Bakker (29), die sinds 2012 als cantor-organist is verbonden aan de kerkelijke gemeente. "Een evensong is niet alleen bedoeld voor de vaste kerkgangers, maar het is ook voor andere bezoekers een echte culturele belevenis: stijlvol en ingebed in een eeuwenoud Anglicaanse traditie. Bezoekers kunnen aan het eind van de zondagmiddag even onderdompelen in de rust van het moment. Een mooie gelegenheid om jezelf even op te laden voordat de drukke werkweek weer begint."

Angelicaanse kerk

De evensong kent haar oorsprong in de Anglicaanse kerk en gaat terug tot de tijd dat Hendrik XIII zich in de 16e eeuw afsplitste van de Rooms-Katholieke Kerk. De koorzang wordt ook in Nederland steeds populairder, ook in de protestantse kerken. Bakker: "In Engeland is de traditie van de evensong nog springlevend. Ik ga er gemiddeld één keer per twee jaar heen, puur om weer even inspiratie op te doen. Vooral de evensongs in St Paul's Cathedral zijn heel bijzonder."

Een Evensong bestaat uit orgelmuziek, koormuziek, lezingen en gebeden. Kenmerkend is dat de gebeden en de liturgische teksten niet worden opgelezen, maar gezongen. Ook het samen zingen van Engelse hymnes behoort tot de vaste onderdelen. De evensong verenigt elementen van de vesper en het completen. Bijzonder is dat in de evensong zowel de Lofzang van Maria als de Lofzang van Simeon wordt gezongen. Rienk: "Het lijkt misschien dat elke evensong hetzelfde is, maar niets is minder waar. Zowel de Lofzang van Maria (Magnificat) als de Lofzang van Simeon (Nunc dimittis) zijn door honderden componisten op muziek gezet. Dus als cantorij hebben we de keuze uit een heel scala van uitvoeringen. Wij kiezen deze keer voor een uitvoering van George Dyson."

Kritisch publiek

Het instuderen van een evensong vergt heel wat van de 27 leden van de cantorij. "Een evensong duurt gemiddeld vijftig minuten. Naast de repetitieavonden moet er ook thuis flink geoefend worden. Dat is nodig, want we hebben een kritisch publiek. Veel bezoekers komen speciaal naar de kerk voor de evensong. Ook heel veel mensen van buiten Vianen."

De Evensong begint om 16:00 uur. Reitze Smits bespeelt het orgel, voorganger is dominee Rein den Hertog. De toegang is gratis.


Dick Aanen