• Ans Vianen en Hendrie Sassen laten zich door elkaars werk inspireren.
• Ans Vianen en Hendrie Sassen laten zich door elkaars werk inspireren. Foto: Dick Aanen

Nieuwkoopse kunstenaars exposeren in KunstSuper

Geïnspireerd door elkaars werk

vianen • Deze gedachtegang resulteerde in een visuele dialoog die nog steeds verrassende resultaten oplevert en is uitgemond in de tentoonstelling 'Magie van de verbeelding, dialoog in beeld', die tot en met 7 januari te zien is in de KunstSuper aan de Voorstraat 29 in Vianen.

Bij het cross-over-project moest tenminste één element uit het werk van de collega het uitgangspunt zijn voor een nieuw werk van de ander. Het was voor beide dames best een grote uitdaging omdat hun aanpak nogal verschilt. Het werk van Hendrie Sassen, in 1996 afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU), is verstild en tekenachtig. Ans Vianen studeerde in 2014 af aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Haar werk is juist expressionistisch en schilderachtig. Beide tegenstellingen zijn duidelijk te zien in deze expositie.

Verfijndheid

Hendrie: "Ik woon m'n leven al op het water en ben geboeid door de verfijndheid van de natuur. Ik word altijd weer getroffen door de schoonheid in de stille wereld van het zijn..., poëtisch en gevoel." De schilderijen van Hendrie vertonen een volwassen tekenhand.

Ans Vianen is geboren en opgegroeid in een onbewoonbaar verklaarde woning. "Dat zie je terug in mijn energieke expressionistische manier van schilderen. Mijn motto is 'Kunst is leven, leve de kunst.' Ik neem het alledaagse bestaan van de mens tot onderwerp."

Schilderbeest

Ans noemt zichzelf een waar schilderbeest. Ze werkt niet volgens de geijkte paden en haar werken lijken soms wat onwennig, de vormen zijn soms onbestendig. Toch laat ze zich hier niet door ontmoedigen. Haar composities zijn krachtig, haar kleurgebruik verrassend. Vooral als ze haar schilderijen gaat bewerken op de computer in zwart-witte tinten. "Er ontstaat een nieuwe wereld die we nog niet kennen", zegt de Nieuwkoopse kunstenaar.

Hendrie geeft in haar werk de verfijndheid van de natuur op fragiele, tekenachtige wijze weer. Ze gebruikt graag goud en zilveren en materialen die een structuur opleveren. Als ondergrond gebruikt ze vaak oude werken. "Die laten verrassende sporen na en hebben al een geschiedenis achter zich." Elk schilderij ondergaat bij Hendrie een ware metamorfose. Ze schildert, veegt weg, poetst en drukt af dat een lieve lust is en ze het spoor zo'n beetje helemaal bijster is. "Totdat het beeld zich openbaart en het schilderij haar vertelt wat zij moet doen om het af te maken."

De tentoonstelling 'Magie van de verbeelding, dialoog in beeld' is geopend op woensdag tot en met zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. De expositie wordt zaterdag 26 november om 16:00 uur officieel geopend door wethouder Marcel Verweij.