• De nieuwe uitbater Steven Smith met het vertrekkend echtpaar Niek en Adrie.
• De nieuwe uitbater Steven Smith met het vertrekkend echtpaar Niek en Adrie. Foto: Dick Aanen

't Fust: 33 schitterende jaren met Adrie en Niek

vianen • Adrie en Niek Schermer zetten een punt achter de exploitatie van café 't Fust en dragen de zaak vanaf 1 december over aan Steven Smith. Aanstaande zondag is er nog een gezellige borrel.

"We begonnen in 1983 en hebben hier een fantastische tent neergezet", zegt Adrie. "Het waren onvergetelijke jaren. We hebben hier zulke mooie momenten meegemaakt, zoveel gelachen, zoveel gezelligheid ervaren. Er zijn hier zo ontzettend veel vriendschappen voor het leven gesmeed."

Maar na 33 jaar is het welletjes, vindt de gezellige barvrouw. "Het runnen van een café zoals 't Fust trekt een flinke wissel op je leven. Vergeet niet dat wij het hele jaar open waren, behalve dan op Eerste Kerstdag. We maakten werkweken van gemiddeld honderd uur. Dus wij vinden het tijd om het nu wat rustiger aan te gaan doen. Dat zal overigens nog wel even wennen zijn."

Bouwvakker

Adrie en Niek hadden nul-komma-nul horeca-ervaring toen ze in 1983 ze in de vroegere bistro aan de Voorstraat een café. Adrie zat destijds in het onderwijs en Nick werkte als bouwvakker. Niek: "Het ging heel slecht in de bouw, vooral door de torenhoge hypotheekrentes zat de klad in de huizenverkoop. We hebben toen de gok gewaagd en zijn hier begonnen. Een voordeel was dat we om de hoek woonden."

Het mooie pand werd omgebouwd tot een gezellig, oerhollands bruin café. Adrie: "In al die jaren hebben we nagenoeg niks meer aan de inrichting veranderd. Vanaf het begin liep het hier als een tierelier."

Café 't Fust is al jarenlang het vaste ontmoetingspunt voor veel Vianezen. Adrie: "Vooral tijdens de echte Viaanse evenementen, zoals de Nationale Sleepbootdagen, Oldtimerdag, maar vooral tijdens de Paardenmarkt. Dan komen de mensen van heinde en verre om elkaar te ontmoeten. Voor heel veel Vianezen en oud-Vianezen is het een echte reünie."

Knalfeesten

Café 't Fust heeft in al die jaren mooie feesten en activiteiten georganiseerd. Er was altijd wat te beleven. Beachparties, Spaanse avonden, wijnproeverijen. Avonden met dj's. "Eigenlijk te veel om op te noemen", zegt Adrie. "Ik denk met heel veel plezier terug aan al die feestavonden. Samen met onze medewerker Jan Slob was ik de gangmaker en zette de boel op stelten. Niek was gewoon een stuk rustiger en zorgde dat alles goed verliep in het café. En als gasten hun boekje te buiten gingen, dan was hij niet te beroerd om ze tot de orde te roepen."

Opvolger Steven Smith (33) werd drie maanden geboren nadat het café openging. "Ik was hier vroeger kind aan huis en ken alle vaste gasten. De sfeer was hier altijd gemoedelijk. Er gebeurde hier nooit iets negatiefs. Dus ik begin hier met groot enthousiasme.""

Smith is sinds vorig jaar de vaste uitbater van De Krooshof in Zijderveld. Daarvoor werkte hij vijf jaar bij Gall & Gall Vianen. "Ik ga nagenoeg niks veranderen bij 't Fust. Het blijft gewoon een bruin café. Er zijn wel wat kleine aanpassingen. Ik ga waarschijnlijk iets meer doen met de lunch- en dinerkaart."

Tripjes

Adrie en Nick gaan nu heerlijk van hun vrije tijd genieten. Ze zullen veel tijd doorbrengen met hun kleinkind. Nick: "En misschien af en toe een tripje van een paar dagen. Want dat is er altijd een beetje bij ingeschoten. Maar ook nu zeker geen lange vakanties. Daarvoor zijn we teveel gehecht geraakt aan Vianen."

Zondagmiddag vanaf 16:00 uur is er in café 't Fust een gezellige borrel, waarbij kennis kan worden gemaakt met de nieuwe uitbater.

Dick Aanen