• De zesde seizoentreffer van René de Blok was een juweeltje.
• De zesde seizoentreffer van René de Blok was een juweeltje. Foto: Peter Verbeek

Nog geen einde aan groengele sprookje

vianen • Brederodes is een ploeg om rekening mee te houden. De groengele brigade van trainer Tim van Breukelen hield het bezoekende SV Meerkerk met veel moeite onder de duim (1-0), bleef voor de zevende keer op rij ongeslagen, en staat nu alleen op de derde plaats.

Gezien de succesvolle strijdwijze van de laatste weken was het niet vreemd dat Brederodes behoedzaam aan het duel begon. SV Meerkerk had meer balbezit, verbleef vaak op de Vianense helft, gebruikte de ruimtes, maar kwam niet verder dan een vroeg schotje van Youri van Blanken dat over het doel verdween.

Nadat Brederodes-doelman Bastian Spriel een goed schot van Wilmar van Bruggen met de voet had gekeerd kroop de thuisclub halverwege de eerste helft wat uit zijn schulp. Op links werd vaak gezocht naar Kevin Bosch. Die had het niet gemakkelijk tegen Koen Vermeer, maar slingerde de bal toch regelmatig in de doelmond. Op het halve uur zag René de Blok dat Klaas-Jan van Zessen erg ver voor zijn doel stond. Met een hoog schot van bijna veertig meter –technisch perfect uitgevoerd- dirigeerde hij de bal tussen de Meerkerkse palen: 1-0. Nog voor rust kreeg Brederodes twee mogelijkheden, maar De Blok en Bosch zagen geen kans de voorsprong te verdubbelen.

Kort na de hervatting pakte Ruben de Gans een gele kaart. SV Meerkerk drong steeds heviger aan, maar de defensie van Brederodes vertoonde geen spoor van paniek en loste vrijwel alle situaties op een voetballende manier op. Na een kwartier kreeg De Gans, nu na een overtreding binnen de beruchte lijnen, zijn tweede gele kaart. Van Bruggen belastte zich met de uitvoer van de strafschop, maar Spriel stopte het slappe schot.

Bitter weinig

In een fase waarin Brederodes weinig te vertellen had stuitte een Meerkerkse kopbal van de onderkant van de lat terug in het veld. Ondanks de numerieke meerderheid en het overwicht creëerden de gasten bitter weinig. In de slotfase kreeg Ivo Toxopeus een beuk van aanvoerder Gert Jan Koekkoek, hetgeen een lading bloed en een flink opstootje tot gevolg had. Pal daarna had de ingevallen Mike de Groot er tot twee keer toe 2-0 van kunnen maken, maar met een fameuze redding voorkwam Van Zessen de laatste poging.

"Als je alle toppers uit de poule verslaat is dat geen toeval meer", vond trainer Tim van Breukelen. "Onze kracht ligt in de laatste linie, en dat hebben in korte tijd toch maar mooi voor elkaar gekregen. We hebben nu een vast systeem dat er niet altijd even mooi uit ziet, maar heel effectief is. Maar ik was ook tevreden geweest als we vandaag gelijk hadden gespeeld."


Peter Verbeek