• Job van de Groep met speciale bril en projector.
• Job van de Groep met speciale bril en projector. Foto: Aangeleverd

Presentatie van 3D-foto's in 't Klooster

vianen • Job van de Groep verzorgt op woensdag 30 november een 3D-presentatie-avond in 't Klooster in Vianen.

De Vianense stereofotograaf komt daarmee tegemoet aan de wens van veel Vianezen. "Ik kom veel mensen tegen die zien dat ik fotografeer tijdens evenementen in Vianen, maar mijn 3D-foto's nog nooit hebben gezien."

Iloca 3D-camera

Van de Groep was tot zijn pensionering wiskundeleraar aan het Oosterlichtcollege in Nieuwegein. Maar bijna zijn hele leven lang is hij daarnaast geobsedeerd door fotografie, Hij raakte in de ban van 3D-fotografie toen hij na het overlijden van zijn schoonvader een prachtige Iloca 3D-camera erfde. Sindsdien is hij zich in deze tak van de fotografie gaan verdiepen. Een mooie selectie van die foto's was te zien tijdens de tentoonstelling 'Beleef Vianen in 3D' in het Stedelijk Museum in Vianen (september 2010 tot maart 2011). Hij exposeerde daar samen met zijn grote Vianense voorbeeld Hugo de Wijs. "Ik vind het een fascinerende hobby. Het mooie is dat 3D-foto's een veel realistischer beeld geven van de werkelijkheid. Ik ben vooral geïnteresseerd in taferelen waarin de ruimte essentieel is. Dat triggert mij."

Groot scherm

Tijdens de presentatie in 't Klooster worden de foto's geprojecteerd op een extra groot scherm. Voor de pauze wordt onder de noemer 'Herkenbaar en interessant' een groot aantal 3D-foto's getoond die Van de Groep recentelijk heeft gemaakt tijdens evenementen in Vianen. Zoals Koningsdag, de Highland Games, de landelijke aftrap van het Brederodejaar, Ode aan Brederode, Facetten van Brederode in 3D, de Open Atelier Route, de Open Tuinen Route, de Toneelroute (uitvaartstoet en rouwdienst), Oldtimersdag, de Sleepbootdagen, de paardenmarkt en diverse concerten. Daarnaast zijn er foto's te bewonderen die zijn gemaakt langs de Lek (Pontwaard, Lekbrug, e.d.) en veel andere kleine zaken.

Audio Visuals

Na de pauze ligt het accent op 3D-Audio Visuals, die Van de Groep in Nederland en tijdens 3D-congressen in het buitenland heeft gepresenteerd. Zoals paleizen in Korea, Petra in Jordanië, 'Een reis om de wereld in 80....foto's'. "Maar ik toon ook grappige, korte series van 1 minuut, waarmee ik prijzen heb gewonnen. Over die series hoor ik na afloop altijd, zonder uitzondering, veel lovende kritieken. 'Levensecht, alsof ik op vakantie ben geweest', hoor ik vaak. Mensen weten vaak niet dat stereofoto's zo mooi zijn, zeker ook doordat ze worden geprojecteerd op een groot scherm."

De presentatie begint om 20:00 uur. Voor deze avond wordt een kleine toegangsprijs gevraagd van 4 euro, om de kosten van de zaalhuur te dekken.


Dick Aanen