Plannen voor betere benutting Zouwegebied

lexmond • Er zijn uitstekende mogelijkheden om de recreatie-natuurgebieden rondom Sluis tussen Lexmond en Ameide met elkaar te verknopen en het oude gemaal bij de Zouweboezem te ontwikkelen tot een bezoekerscentrum. Deze ontwikkeling kan in samenhang met een dijkversterking worden gerealiseerd.

Dat staat te lezen in het in oktober gepresenteerde Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), opgesteld onder regie van de provincie Zuid-Holland, samen met ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland en de gemeenten in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. In dit MIRT-onderzoek is gezocht naar slimme verbindingen tussen waterveiligheid, economie, bereikbaarheid, cutluurhistorie, natuur, recreatie en toerisme: zogenaamde meekoppelkansen.

Natura-2000-gebied Zouweboezem is bekend en geliefd onder vogelaars vanwege haar purperreigerpopulatie. De Achthovense uiterwaarden tussen Sluis en de Lek vallen ook onder het Natura-2000-areaal. Tussen Ameide en Sluis ligt een Toeristisch Overstap Punt (TOP), waar bezoekers met een voetveer de oversteek kunnen maken naar het recreatiegebied. Een echt entreepunt voor het gebied ontbreekt echter. De Zouweboezem is momenteel toegankelijk via de Boezemweg, wat parkeeroverlast bezorgt bij bewoners. Er zijn plannen om het recreatieve potentieel van het gebied te benutten en te verknopen, met behoud van de natuurwaarden. Door verschillende wandelroutes aan te leggen, kan een routenetwerk ontwikkeld worden met zowel korte, meer gebruiksintensieve routes langs de randen en langere, rustigere routes in het hart van het gebied. Een dijktalud als wandelpad en een nieuw pad in de Achthovense uiterwaarden kunnen daar onderdeel van zijn. Het pad verbindt de pont met de dijk. Bezoekers aan de Zouweboezem kunnen dan parkeren bij de pont. Het oude gemaal zou goed dienst kunnen doen als informatiecentrum en entreepunt voor het recreatiegebied. Daarbij past een nieuwe verbinding tussen gemaal en Zouweboezem.