Vianen presenteert begroting zonder poespas

vianen • De gemeente Vianen presenteerde vorige week een zogenaamde 'beleidsarme' begroting. Dat heeft alles te maken met de herindeling. Na de officiële start van het wettelijke herindelingsproces (in 2017) mag de gemeente geen grote investeringen meer doen.

Vorig jaar december besloot de gemeenteraad nog wel om voor 7 miljoen extra te investeren in de stad. De geplande projecten worden de komende jaren gewoon uitgevoerd. En ook is er genoeg geld voor het uitvoeren van de reguliere werkzaamheden.

"Ook in 2017 mogen inwoners van Vianen van ons verwachten dat we onder andere wegen onderhouden en onze dienstverlening hoog in het vaandel hebben staan", schrijft de gemeente in een persbericht.

Wethouder Leendert Wijnmaalen: "Met trots presenteren wij als college zwarte cijfers voor 2017. De ambities uit de Toekomstvisie zijn inmiddels volledig opgenomen in het denken en doen van de gemeente en in de begroting opgenomen. Hiermee hebben we een solide basis gelegd om onze ambities in 2017 te realiseren."

Belastingen

De belastingen gaan in 2017 omhoog, maar niet heel drastisch. De onroerend zaakbelasting (ozb) wordt verhoogd met het percentage van de gemiddelde consumenten prijsindex van de afgelopen drie jaren. Voor 2017 betekent dat een verhoging met 1,4%.

Voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing hanteren wij het uitgangspunt van 100% kostendekkendheid. Dat betekent een verhoging van 1% rioolheffing en 3% afvalstoffenheffing. Voor huishoudens betekent dit een gemiddelde stijging tussen de 1,6% en 2%.

De herindeling van Leerdam, Vianen en Zederik staat gepland op 1 januari 2019. Een jaar eerder zullen de drie gemeenten waarschijnlijk al ambtelijk fuseren. De begroting van Vianen zal daarom ook worden afgestemd met de twee fusiegemeenten. "Dit maakt ook het samenvoegen van drie begrotingen gemakkelijker op het moment dat de drie gemeenten samengaan tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden op 1 januari 2019."