• Het beroemde ruiterportret van Reinoud III.
• Het beroemde ruiterportret van Reinoud III. Foto: Gemeente Vianen

Restauratie ruiterportret Reinoud III

vianen • Michel van de Laar, bekend van het NPO2 programma Het geheim van de Meester, restaureert op maandag 14 november in de Burgerzaal van het stadhuis van Vianen het ruiterportret van Reinoud III.

Het is waarschijnlijk het eerste ruiterportret in de Nederlandse schilderkunst en daarom zeer bijzonder. Het schilderij dateert van rond 1550, de vervaardiger is onbekend, maar het is geschilderd aan de hand van de houtsnede van Reinoud van Cornelis Anthonisz. Reinoud is vol bravoure op een steigerend paard afgebeeld, wat zijn macht en kracht moest benadrukken.

Mogelijk is de opdracht voor het ruiterportret een reactie geweest op het ruiterportret dat de vermaarde schilder Titiaan in 1547 van Karel V heeft geschilderd.

Wethouder Marcel Verweij is verheugd dat het ruiterportret wordt gerestaureerd. "Dit schilderij is beeldbepalend voor onze Burgerzaal en één van de pronkstukken uit de kunstcollectie van de gemeente Vianen. Het ruiterportret verdient het om in oude glorie te worden hersteld. Het is een geruststellende gedachte dat het schilderij door zulke vaardige handen wordt gerestaureerd. "

Michel van de Laar

Restaurator Michel van de Laar was 25 jaar lang in dienst als restaurator bij het Rijksmuseum en is zich in 2014 volledig op zijn eigen atelier gaan richten. De afgelopen weken was Van de Laar te zien in het NPO2 programmaHet geheim van de Meester, waarin een team van experts zes meesterwerken uit de Nederlandse schilderkunst reconstrueerden.