• Miranda Marbus, Leonie Scholman en Barbara Cozijnsen wijzen de ideale plek aan voor de nieuwe school.
• Miranda Marbus, Leonie Scholman en Barbara Cozijnsen wijzen de ideale plek aan voor de nieuwe school. Foto: Dick Aanen

Ongerustheid over locatiekeuze nieuwe Meester Vosschool

Hartenkreet over school Hagestein

hagestein • "Door deze locatiekeuze lijkt het erop dat ons dorp er niet meer toe doet en de bewoners en kinderen van Hagestein buiten spel worden gezet", benadrukken Miranda Marbus, Barbara Cozijnsen en Leonie Scholman

De nieuwbouw van de openbare Meester Vosschool stond aanvankelijk gepland voor 2022. Maar door de verwachte snelle groei van Hoef en Haag zou dat ook wel eens naar voren kunnen worden gehaald, wellicht al in het schooljaar 2019-2020. "Laat heel duidelijk zijn dat we blij zijn met de nieuwbouw van de Meester Vosschool", zegt Barbara Cozijnsen. "We vinden het fijn dat er één school komt voor twee dorpen. Op deze manier gaat de school groeien en dat vinden wij een mooie ontwikkeling."

Dorpshart

Tijdens de onlangs gehouden informatieavond liet een ambtenaar van de gemeente Vianen echter duidelijk blijken dat momenteel wordt gedacht om de nieuwe school te situeren midden in het dorpshart van Hoef en Haag, tezamen met veel andere voorzieningen (zoals een supermarkt, een kapper, een cafetaria). "Die mededeling viel rauw op ons dak. We zijn bang dat Hagestein op deze manier wordt leeggetrokken", zegt Barbara Cozijnsen. "De gemeente geeft aan dat het belangrijk is voor het nieuwe dorp om een hart te hebben, maar wij horen niets over Hagestein. Dat geeft een heel vervelend gevoel." De keuze voor het hart van Hoef en Haag betekent volgens Barbara dat jonge schoolkinderen uit Hagestein straks een stuk verder moeten fietsen en onderweg ook nog een drukke rondweg moeten oversteken. De eerste jaren wordt er bovendien nog volop gebouwd in Hoef en Haag. Het bouwverkeer zal de veiligheid ook niet echt bevorderen."

"Wij zouden graag willen dat de school komt te staan tussen de beide dorpen in,bij dekasteeltuin. Zodat beide dorpen er profijt van hebben", zegt Leonie Scholman. "Bij de lintbebouwing is volgens ons voldoende ruimte voor de school. Nog mooier zou het zijn als de school midden in het groen komt te staan."

Miranda, Barbara en Leonie hebben moeite met de manier waarop de gemeente Vianen communiceert over de plannen. "Waarom zijn wij niet meegenomen in het proces om te kijken naar de beste locatie voor de school?", zegt Miranda. "Samen bouwen aan de toekomst van onze kinderen vinden wij een uitstekend idee. Maar samen bouwen begint met samen overleggen en samen kijken naar de beste keuze."

Leonie: "Toen we na de informatieavond informeerden bij de gemeente werd ons weer verteld dat de keuze nog niet helemaal vaststaat. Dat is de reden dat wij nu in actie komen, omdat er misschien toch nog iets aan de plannen kan worden gewijzigd. Bovendien heeft ook de gemeenteraad nog niet zijn goedkeuring verleend."

Reactie wethouder

Wethouder Frank Meurs zegt in een reactie dat hij de oproep ondersteunt om samen met de bewoners van Hagestein te kijken naar wat het beste is voor het dorp. "Mocht de school inderdaad verplaatst worden, dan zal er in overleg met de bewoners een alternatief worden gezocht voor de plek van de huidige Meester Vosschool. Een en ander zal ook terugkomen in het leefbaarheidsonderzoek. Kortom: we laten geen gat achter. We zorgen in dat geval voor een goede invulling, samen met de bewoners, waarmee we recht doen aan de leefbaarheid van Hagestein." Voor wat betreft de eventuele nieuwe locatie is het volgens Meurs goed om te weten dat de bouw van een school in de strook tussen Hoef en Haag en Hagestein onmogelijk gemaakt wordt door de motie-Allard, waarin in 2014 door de gemeenteraad unaniem bepaald is dat deze strook vrij van bebouwing moet blijven.

Dick Aanen