• Mike de Groot scoorde al weer zijn vierde treffer van dit seizoen.
• Mike de Groot scoorde al weer zijn vierde treffer van dit seizoen. Foto: Peter Verbeek

Brederodes laat het liggen tegen Heukelum

vianen • Op de een of andere manier komt Brederodes tegen Heukelum niet goed uit de voeten. Vorig seizoen werden de groengelen kampioen van de derde klasse, maar zowel uit als thuis verloren ze van Heukelum. In een wedstrijd met twee gezichten won Brederodes afgelopen zaterdag weer niet van zijn 'angstgegner'.

De bezoekers starten flitsend. Vanaf de aftrap werd Carlo van Santen op rechts gezocht, en diens voorzet werd door Tim Schwebke in het Vianense doel geschoten: 0-1 binnen vijftien seconden! Brederodes was echter niet aangeslagen en kwam al in de achtste minuut langszij. Na een lange voorzet van Bowan de Bruin was Mike de Groot de sterkste in het luchtduel met doelman Yoerik van 't Pad: 1-1. De thuisclub behield de overhand. Het gros van de duels werd gewonnen, het tempo was hoog en Heukelum moest ver terug. Niettemin kregen de withemden op de twintigste minuut een beste kans, maar het schot van spelmaker Sil van Putten verdween naast het doel. Trainer Marco Verbeek maande zijn ploeg om niet mee te gaan in het hoge tempo van Brederodes, maar de krachten te sparen voor het tweede bedrijf. De thuisclub combineerde geduldig en rond de dertigste minuut verzond Loek Dresen vanaf het middenveld een ragfijn balletje naar Ivo Toxopeus die de hoek kon uitkiezen: 2-1. Kort daarna verwerkte doelman Van 't Pad een goed genomen vrije trap van Toxopeus.

De tweede helft begon met een lange solo van Joël Papilaja, wiens schot een prooi werd van de doelman. Heukelum koos vaker voor de lange bal, maar voor Brederodes was dat vooralsnog makkelijk te verdedigen. Nadat een kopbal van René de Blok rakelings naast het Heukelumse doel was verdwenen kantelde de wedstrijd in het voordeel van de gasten. Op het middenveld mocht Van Putten zijn vleugelspitsen naar hartenlust bedienen.

Verre uittrappen

Ook de verre uittrappen van keeper Van 't Pad kwamen vaak bij medespelers terecht. Nadat Toxopeus een schot van Schwebke van de doellijn had getrapt kropen de groengelen steeds verder in hun schulp. Ze hadden mazzel dat de treffer van Schwebke, die een luchtduel van Dresen won, om vage redenen werd afgekeurd. Voor Brederodes was het echter uitstel van executie. In de slotfase werd een handsbal van Dresen bestraft met een pingel, die door wie anders dan Van Putten werd benut: 2-2.

"In de eerste helft hebben we aardig gevoetbald", was de mening van Brederodes-trainer Van Breukelen. "Maar die lijn hebben we niet door kunnen trekken. We verloren de controle en het verschil met de eerste helft was veel te groot. Daar kwam bij dat de drie wisselspelers minder brachten dan ik had verwacht."