• Bij Brederodes gingen alle duels op kunstgras door.
• Bij Brederodes gingen alle duels op kunstgras door. Foto: Peter Verbeek

Jeugd voetbalt gewoon op kunstgras

vianen • In heel het land is een discussie ontstaan over het gebruik van rubbergranulaat (fijngemalen rubber), dat wordt ingestrooid in kunstgrasvelden en mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De gemeente Vianen heeft de voetbalclubs een schrijven gestuurd waarin wordt gemeld dat het rubbergranulaat dat voor de Vianense kunstgrasvelden is gebruikt voldoet aan het Keurmerk van Milieukeur. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat, en verwacht niet dat de toepassing ervan tot risico's voor de gezondheid leidt.

Bij Vianen zijn zaterdag twee jeugdduels op kunstgras gespeeld. "We hebben geen negatieve reacties van de ouders gekregen", meldde secretaris Martijn Heerkens. "We wonen tussen de A2 en de A27, en hoeveel fijnstof komt daar wel niet van af? Maar als bestuur houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten." Van de drie wedstrijden die zaterdag bij SC Everstein op kunstgras zouden worden gespeeld is er één afgelast. "Bij de eigen leden was er geen onrust, maar de ouders van een meisjesteam van Heukelum wilden niet dat hun dochters in aanraking komen met de rubberen korrels", vertelde wedstrijdcoördinator Gerard Klaver. De dertien wedstrijden die Brederodes zaterdag op kunstgras had gepland zijn allemaal doorgegaan." Mede gezien de berichtgeving van de gemeente en de KNVB heeft het bestuur besloten om onze kunstgrasvelden niet in de ban te doen", zei voorzitter Hans van Breukelen. "De reacties van de ouders waren nuchter". De Vianense clubs hun leden via de site geïnformeerd over de reactie van de gemeente Vianen.