Op zoek naar extra parkeerplaatsen

leerdam • Het plan om het gat in de Voorstraat en Kerkstraat vol te bouwen met dertien appartementen gaat ten koste van ongeveer twintig parkeerplaatsen. Als het enigszins kan moeten die plaatsen worden gecompenseerd.

Dat was ongeveer de strekking van een motie van het CDA, die dinsdagavond voldoende steun kreeg van de andere fracties. In de motie wordt gevraagd of het verlies van de parkeerplaatsen bij het zogenaamde inbreidingsplan te betrekken bij de herinrichting van de Voorstraat.

Inspreker Emiel Al, secretaris van de BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) vroeg zich dinsdagavond af wat nu precies de beweegredenen zijn om dit gat in de Voorstraat te gaan bebouwen. "Is dat geld, roem, onsterfelijkheid?"

Er is volgens Al niet gelet op voldoende parkeerplaatsen en de onvermijdelijke toename van het verkeer. "Sterker nog, waarom laat de gemeente twintig parkeerplaatsen verdwijnen bij Voorstraat 94 en nog eens tien op de Voorstraat, dus dertig in totaal. Terwijl het huidige aantal 81 is. Dat is heel veel voor een kleine historische binnenstad en zeker in een tijd als deze, waar comfort, gemak en concurrentie de consument alle kanten opstuurt." Al rekende uit dat het verlies van twintig parkeerplaatsen leidt een verlies van zo'n 270 klanten/bezoekers per dag.