Alternatieve locaties in beeld als podiumfunctie

Motie geeft draai aan Hoeksteen-debat

vianen • Dat was vorige week dinsdagavond de verrassende uitkomst van het raadsdebat over de aankoop en verbouwing van dit voormalige kerkgebouw.

De volledige gemeenteraad steunde een D66-amendement (wijzigingsvoorstel) waarin wordt uitgesproken dat het college de komende twee maanden gaat kijken of eventuele uitbreiding van sportcentrum Helsdingen of uitbreiding van de kantinefaciliteiten op het sportpark Blankensteijn tot de mogelijkheden behoort. Voor de podiumfunctie wordt een krediet van 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De gemeente kwam deze zomer tot de conclusie dat De Hoeksteen na een ingrijpende aanpassing van de grote zaal en de centrale ontmoetingsruimte een volwaardig alternatief zou zijn voor De Stadshof, het huidige culturele hart van Vianen. Dit gebouw wordt de komende jaren gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen.

Het college had haast met het plan, want als eenmaal de wettelijke herindelingsprocedure is gestart, mag de gemeente immers geen nieuwe grote investeringen meer doen. Maar haastige spoed is zelden goed. Want de afgelopen weken groeide de kritiek, vooral vanwege het beperkte aantal parkeerplekken, de verwachte toename van het aantal verkeersbewegingen, het serieuze probleem van laden en lossen tijdens nachtelijke uren en wellicht een flinke toename van de geluidsoverlast voor omwonenden. De Hoeksteen blijft ook na de forse verbouwing een gebouw met gebreken: het centrale theater-gedeelte biedt slechts ruimte voor 250 zitplaatsen. Er is geen opvangplaats voor de 37 verenigingen die nu nog gebruik maken van de Stadshof. Ook is het maar de vraag of de Stichting Cultureel Theater Vianen ook de professionele voorstellingen in de Hoeksteen wil gaan verzorgen. Ook de medewerking van Stichting Culturele Artistieke Technische Ondersteuning is allerminst zeker.

Afweging alternatieven

"Er is op dit moment onvoldoende draagvlak voor deze locatie", concludeerde PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort. "Wij hadden verwacht dat het college een afweging had gemaakt van diverse locaties, op basis van vooraf afgesproken uitgangspunten. Zoals financiën, bereikbaarheid, beleving, Nu weten we niet of de aangedragen alternatieven haalbaar zijn en als ze niet haalbaar zijn, waarom ze dan niet haalbaar zijn."

"Dit is met voorsprong het vreemdste voorstel wat ik tot nu toe zag", aldus Christa Hendriksen van D66. "De risico's van De Hoeksteen zijn talrijk en zeer reëel. Er is dus reden tot zorg." De communicatie met belanghebbenden is volgens Hendriksen opnieuw ernstig tekortgeschoten. D66 heeft de afgelopen weken een eigen quick scan naar alternatieven uitgevoerd. "Experts hebben ons verzekerd dat nieuwbouw bij sportcentrum Helsdingen technisch haalbaar en esthetisch verantwoord is. De nieuwbouw zal in zes tot acht maanden kunnen worden gerealiseerd. En de kosten blijven binnen het budget."

Dick den Hertog (SGP, Jan Scheringa (CDA) en Siebolt Nieuwenhuis (VVD) lieten doorschemeren dat ze wel wat voelden voor het amendement van D66. Tijdens een schorsing van tien minuten bereikten de fractievoorzitters overeenstemming over de tekst van het wijzigingsvoorstel. Het onderwerp komt opnieuw aan de orde tijdens de raadsvergadering van 13 december.