• Bibliotheek-directeur Gert Spaan zet zijn handtekening. Wethouder Marcel Verweij, Bea Eiflaar (SWV) en Beatrijs Bulder (Vluchtelingen Steunpunt Vianen) kijken toe.
• Bibliotheek-directeur Gert Spaan zet zijn handtekening. Wethouder Marcel Verweij, Bea Eiflaar (SWV) en Beatrijs Bulder (Vluchtelingen Steunpunt Vianen) kijken toe. Foto: Dick Aanen

Bieb centrale plek voor taalvragen

vianen • Wethouder Marcel Verweij opende donderdagmiddag in de bibliotheek van Vianen het Taalhuis, een centrale plek voor alle inwoners met een 'taalvraag'.

Het Taalhuis Vianen is een samenwerkingsverband van Stichting Welzijn Vianen, Vluchtelingen Steunpunt Vianen, gemeente Vianen en de Bibliotheek Lek & IJssel, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven. Het initiatief is mogelijk gemaakt door samenwerking met lokale en regionale organisaties, subsidie van de gemeente en de inzet van vele vrijwilligers.

Advies

Het Taalhuis is bedoeld voor laaggeletterden die beter willen leren lezen en schrijven of anderstaligen die zich de Nederlandse taal (beter) eigen willen maken. Zij kunnen bij het Taalhuis terecht voor advies over een passende cursus.

Het Taalhuis beschikt daarnaast over een collectie boeken en leermateriaal en computers waarop bezoekers kunnen oefenen.

Naast Verweij tekenden ook directeur Gert Staal van bibliotheek Lek & IJssel, Mariska Eiflaar van Stichting Welzijn Vianen en Beatrijs Bulder van Vluchtelingen Steunpunt Vianen.

Achterstand

Nederland telt in totaal 2,5 miljoen laaggeletterden. Volgens stichting Lezen en Schrijven heeft 1,3 miljoen mensen in Nederland tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Dat wil zeggen: één op de negen. Bij 65-plussers is het zelfs één op de vijf. In Vianen zijn 2500 mensen laaggeletterd. "Voor deze mensen kan een bibliotheek heel intimiderend zijn", zei bibliotheek-directeur Gert Staal in zijn openingspraatje. Het tegengaan van laaggeletterdheid moet volgens hem prioriteit nummer 1 zijn in het onderwijs. "Taalontwikkeling gaat levenlang door. Elke dag leren kinderen heel veel nieuwe woorden. Wie in de beginfase van zijn opleiding een achterstand oploopt, loopt deze nooit meer in."

Tijdens de opening waren donderdag ook veel cursisten van de inburgeringscursussen van Vluchtelingen steunpunt Vianen aanwezig. "Natuurlijk konden zij de toespraken niet volgen, maar je zag hen hun best doen zoveel mogelijk bekende woorden op te vangen", aldus de website van de Vluchtelingen Steunpunt Vianen.

Vanaf de opening is het Taalhuis open tijdens alle openingsuren van de bibliotheek Vianen. Twee keer per week is een taalconsulent aanwezig voor advies: op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur en (vanaf 1 november) op woensdag van 11.00 tot 13.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van Bibliotheek Vianen.


Dick Aanen

q www.bibliotheeklekijssel.nl/vianen.