• Mark en Wim Touw van touwtandheelkunde.
• Mark en Wim Touw van touwtandheelkunde. Foto: Peter Verbeek

Touwtandheelkunde breidt uit

vianen • Wim Touw is al 35 jaar praktijkhouder van touwtandheelkunde. Als Wim nu terugkijkt is de belangrijkste verandering in die jaren de komst van een tweede tandarts. Ruim een jaar geleden kreeg het team versterking van zijn zoon Mark.

Toen Fysiotherapeutisch Centrum Vianen (aan Het Slijk) werd gebouwd waren er twee spreekkamers gereserveerd voor huisartsen. Nadat duidelijk was dat één daarvan nooit als zodanig zou worden gebruikt heeft Wim Touw die ruimte in 1981 gehuurd om er een tandartspraktijk te beginnen.

"Dat was op parttimebasis", vertelt hij. "Ik was daarnaast docent aan de universiteit van Utrecht. Die dubbelfunctie heb ik tot omstreeks 1990 vervuld. Sindsdien ben ik fulltime tandarts in Vianen". De praktijk van Touw was de eerste in Vianen die een mondhygiënist in dienst nam. "Het werk van een mondhygiënist is een toevoeging aan de behandelingen, die wij patiënten kunnen bieden. Een mondhygiënist neemt bij de behandeling van aandoeningen van het tandvlees een belangrijk deel van het werk van de tandarts over. Daarnaast zorgt een mondhygiënist bij patiënten, die gezond tandvlees hebben, voor het onderhoud en de preventie".

Tot 2015 werkte Wim samen met mondhygiëniste Lotte, twee parttime assistentes en een administratief medewerkster. In juni 2015 is zijn zoon Mark het team komen versterken. "In het laatste jaar van mijn VWO-studie leek tandheelkunde mij een heel leuke studie", zegt hij. "Als verplicht onderdeel van de VWO-opleiding aan het Oosterlicht college in Nieuwegein moest ik mij op mijn beroepskeuze voorbereiden en ben ik in verschillende tandartspraktijken gaan kijken, ook in de praktijk van mijn vader. Ik ben daarna in Amsterdam gaan studeren, en vijf jaar later was ik algemeen tandarts."

Mark Touw had het geluk dat hij meteen waarnemend tandarts kon worden, hetgeen voor hem een uitstekende leerschool is geweest. Hij werkt nu twee dagen per week in een tandheelkundige praktijk die zich specifiek bezighoudt met het behandelen van ernstige afwijkingen aan het kindergebit. Ruim een jaar geleden ging hij één dag per week werken bij touwtandheelkunde, binnenkort komt daar een tweede dag bij.

"Als vader vind ik het geweldig dat Mark ook voor dit vak heeft gekozen, én dat we zo goed kunnen samenwerken", merkt Wim Touw op. "Dat is echt niet vanzelfsprekend. We zijn zonder grote verwachtingen begonnen en merken dat we elkaar inmiddels heel goed aanvullen". Naast het werken in de praktijk zijn zij samen begonnen aan een uitgebreide bijscholingscursus. "Daar leren we om analytisch te kijken hoe het kauwstelsel precies werkt. Ik speelde met de gedachte om te gaan afbouwen, maar collega Mark inspireert mij om nog wat langer door te gaan."