Centrumplannen: eindelijk schot in de zaak

vianen • Het heeft even geduurd, maar de komende weken worden belangrijke stappen gezet bij de uitwerking van de plannen voor het centrum van Vianen. Dat meldt het college in de vorige week gepresenteerde bestuursrapportage 2016.

De plannen zijn de afgelopen maanden uitgewerkt door een stuurgroep. Het gaat concreet om herinrichting van de Voorstraat, de realisering van een brug over de stadsgracht, het versterken van de historische kwaliteiten van het centrum en de bebording. Bij de herinrichting van de Voorstraat wordt gekozen voor het concept van 'shared space', een straat waar verschillende vormen van vervoer met elkaar de ruimte delen en waarbij de auto 'te gast' is.

Stadsgracht

Over de stadsgracht bij de Lijnbaan komt een ingetogen brug met dunnen pijlers, waarmee de impact op de historische omgeving wordt beperkt.

Voor het behouden, versterken en beter benutten van monumenten worden twee fondsen in het leven geroepen: een Fonds Monumentale Panden en het stimuleringsfonds Beeldkwaliteit. Het eerste fonds betreft het gehele monumentale object, het tweede heeft betrekking op uitstallingen, gevel en verlichting. Binnenkort wordt gestart met de inventarisatie van de kwaliteit en staat van het monumentenbestand.

Deze inventarisatie vormt het vertrekpunt voor de uit het fonds te subsidiëren activiteiten. De regelingen worden momenteen ambtelijk uitgewerkt. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet de gemeenteraad er nog een klap op geven.

Bebording

Ook krijgt het centrum nieuwe bebording, waaronder komborden, toeristische borden en Vrijplaatsborden. Er komt een eind aan de wirwar van soms verwarrende en overbodige borden. Het streven is om de eerste nieuwe borden eind dit jaar te plaatsen. De komborden worden zodanig uitgewerkt dat ze na de gemeentelijke herindeling eenvoudig te vervangen zijn.