Hans Budding: 'Investering is weggegooid geld'

Twijfels over plannen De Hoeksteen

vianen • Vooral PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort was dinsdag tijdens de Forumavond uiterst kritisch.

De totale operatie gaat 2,6 miljoen euro kosten. Daarmee kunnen zowel de aankoop (575.000), de verbouw (1.350.000 euro), de benodigde verkeersmaatregelen (300.000 euro) als ook de onvoorziene uitgaven worden bekostigd. De podiumfunctie is nog tot 2017 gevestigd in De Stadshof. Maar dit gebouw wordt gesloopt ten behoeve van woningbouw door LEKSTEDEwonen. De Hoeksteen deed tot enkele jaren geleden dienst als kerkgebouw van de Protestantse Gemeente.

Omwonenden

Van Montfoort vindt het heel jammer dat de gemeente nog geen contact heeft opgenomen met de omwonenden en dat er nog geen duidelijkheid bestaat over het aantal parkeerplekken. Ook denkt hij zeker te weten dat voor de geplande horeca-activiteiten in het voormalige kerkgebouw het bestemmingsplan gewijzigd dient te worden. Van Montfoort vraagt zich ook af wat er gaat gebeuren met de 37 verenigingen, die nu nog gebruik maken van De Stadshof. Die kunnen straks niet allemaal terecht in De Hoeksteen. Van Montfoort vindt het plan onvoldragen. Er zijn nog te veel onzekerheden. "En er is geen plan-B als het misloopt", aldus het PvdA-raadslid.

De podiumfunctie stond zaterdag ook centraal tijdens een drukbezochte discussiemiddag in De Stadshof. Cees Heikoop en Hans Budding van het Cultureel Forum zwengelden de discussie aan en daarna gingen de aanwezigen uiteen in groepjes. Volgens Budding is de investering in de Hoeksteen eigenlijk weggegooid geld. "Het is de vraag of we zo'n extra gebouw nodig hebben in Vianen. Bovendien: het gebouw ligt buiten het centrum en is ook nog in gebruik voor kerkelijke activiteiten en als uitvaartcentrum."

Er is na het wegvallen van De Stadshof in Vianen echt geen gebrek aan geschikte ruimten, vindt Budding. "Wat denk je van de Grote Kerk, die je kunt gebruiken voor grote concerten. Maar ook Het Klooster daarnaast heeft een prima podium en is geschikt voor zo'n 150 bezoekers." Volgens Budding kan de 2,6 miljoen euro beter worden geïnvesteerd in versterking van het culturele aanbod, in samenwerking van culturele Vianense initiatieven en in talentontwikkeling. In zijn bijdrage tijdens de discussiemiddag noemde Budding het voorbeeld van Culemborg, waar met een aantal zzp'ers en heel veel vrijwilligers in een prima locatie in de binnenstad wordt gezorgd voor een sprankelend cultuuraanbod. "Als dat in Culemborg kan, waarom zou dat dan niet in Vianen kunnen."

Reactie wethouder

Wethouder Marcel Verweij gaf zaterdag een uitgebreide Powerpoint-presentatie over de plannen. In reactie op Hans Budding zegt hij: "In het voorjaar van 2016 hebben we een quick scan laten uitvoeren naar mogelijke locaties voor een cultuurpodium. Dit bleek uiteindelijk te duur. De Hoeksteen kwam later als locatie aan bod toen uit gesprekken bleek dat de Protestantse gemeente het gebouw aan de gemeente wilde verkopen. Rekening houdend met de gemeentelijke herindeling en het feit dat er geen andere geschikte en betaalbare locaties in Vianen zijn, is de Hoeksteen op dit moment het enige alternatief voor een podiumfunctie. De gemeente wil zich daarvoor inzetten en het cultuurpodium voor Vianen behouden."


Dick Aanen