• Scene uit een eerdere voorstelling van La Troupe.
• Scene uit een eerdere voorstelling van La Troupe. Foto: aangeleverd

Nieuw cursusaanbod bij La Troupe

leerdam • Bij de Leerdamse toneelvereniging La Troupe gaat binnenkort weer een nieuw cursusaanbod van start. Nieuw dit seizoen: een vrijblijvende toneelcursus die niet naar een voorstelling toewerkt.

"Toneelspelen gaat om loslaten." Regisseur Mirjam Gosselink is even stil. Zegt dan: "In het dagelijks leven gaat het toch vaak om het hebben van controle. Bij het toneelspelen leer je dat los te laten. En vervolgens ontdek je dat er dan ook hele mooie dingen ontstaan." Mirjam is overtuigd van de meerwaarde van toneelspelen. Niet alleen ben je een avond even helemaal weg – "letterlijk in een andere wereld" – maar je leert er ook veel van. "Het gaat veel om improviseren. Daar word je in het dagelijks leven ook creatiever van." Ze grinnikt. "En bovendien mag je bij ons weleens iets doen, wat je normaal nooit zou doen. Iemand keihard afwijzen bijvoorbeeld. Of even volledig uit je slof schieten."

Voor iedereen

Het kersverse cursusaanbod van La Troupe heeft voor iedereen wat wils. Beginners, gevorderden, liefhebbers van straattheater. Er is dit najaar zelfs een verplichtingsvrije toneelcursus. Titel: 'Gelukkig, het is weer maandag!'. Vooral bedoeld voor mensen die wel met toneel bezig willen zijn, maar die niet per definitie zitten te wachten op de verplichting van een voorstelling. Mirjam: "Er zijn genoeg mensen die gewoon willen spelen. Willen leren. Zonder iets te moeten aan het einde van de cursus." Daar zijn de toneelavonden op maandag voor bedoeld. "Je kunt het ook zien als kennismakingslessen. Voor mensen die even willen ruiken aan La Troupe, aan het toneelspelen." Er zijn tien spelavonden ingepland, maandag 3 oktober is de eerste avond.

Waardevol

Mirjam hoopt dat er dit seizoen ook weer een toneelgroep gevormd kan worden met de allerkleinsten: kinderen van vijf tot zeven jaar. Dat is de afgelopen twee jaar bij La Troupe niet gelukt. Terwijl het zo waardevol kan zijn, betoogt de regisseur. "Er zijn kinderen waarvan de ouders zelf zien dat het toneelspelen hen ligt. Die houden ervan om 'te doen alsof'. Maar toneelspelen kan ook juist verlegen kinderen helpen om wat uit hun schulp te komen." Voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar start er eind oktober een lessenserie onder de noemer 'Wat een bak'. En voor de oudere jeugd (brugklassers en ouder) start er in november een nieuwe cursus.

Maar La Troupe heeft natuurlijk meer in petto. Monique Sentjens stort zich dit najaar op een rauw karakterstuk. En Mirjam zelf heeft een theaterstuk op locatie in voorbereiding. Meer informatie over het aanbod van La Troupe is te vinden op de website.


q www.latroupe.nl