• Er was woensdag ook tijd om te netwerken.
• Er was woensdag ook tijd om te netwerken. Foto: Peter Verbeek

Jury vertelt over de procedure

vianen • De jury bestond deze keer uit twee mannen die al eerder een eindoordeel hebben mogen vellen over de genomineerde bedrijven. Voorzitter Guus Boogaard (namens Bedrijvenkring Leerdam) en John Herrewijn (namens Lingewaal) hakten eerder al met dat bijltje, terwijl het voor Monique Faay (Faay Vianen en winnaar 2016) en Paul van Zessen (namens Zederik) hun vuurdoop was. Elk van hen heeft ruime bedrijfservaring, en was berekend voor zijn taak.

"Alle juryleden hebben een boekwerk gekregen met de formulieren die alle kandidaten over tal van facetten van hun bedrijf hadden ingevuld", vertelde Boogaard. "Dat hebben we allemaal meerdere keren aandachtig gelezen zodat we enige voorkennis hadden."

De jury heeft twee keer overleg gehad waarin al is gesproken wie wel of niet door zou moeten gaan naar de eindronde. Let wel, dat was nog geen definitief standpunt. Naar aanleiding van Onze mening hebben we na de pitches (korte presentaties waarin iedereen vertelt waar hun bedrijven goed in zijn en in welke opzichten ze zich onderscheiden van branchegenoten) gedeeltelijk bijgesteld. Sommige kandidaten zijn op papier minder overtuigend uit de verf gekomen dan verbaal (en andersom), maar dat is zéker niet doorslaggevend geweest."

In willekeurige volgorde heeft de jury rekening gehouden met een aantal criteria: sociaal personeelsbeleid, opvallend marketingbeleid, sociaal maatschappelijke betrokkenheid, innovatief en toekomstgericht beleid, ambassadeursfunctie voor de gemeente van vestiging en als ondernemer actief betrokken bij het thema duurzaamheid.

"Na de pitches per categorie hebben we ons er over beraden welke drie naar de eindronde zouden gaan", gaat Boogaard verder. "Over de beste twee is geen enkele discussie geweest; daar hadden we een unaniem standpunt over. De laatste leverde wél stof tot nadenken en overleg op, maar ook daar zijn we op een goede manier uitgekomen. Gelukkig hebben we onze beslissingen niet toe hoeven lichten, want het is écht heel lastig om dat tot achter de komma te moeten motiveren."