• De genomineerden in de categorie Jonge Ondernemers/Ondernemingen.
• De genomineerden in de categorie Jonge Ondernemers/Ondernemingen. Foto: Peter Verbeek

Finalisten Business Event zijn bekend

vianen • De organisatie Network Business Events tekende afgelopen woensdagavond voor een spannende bijeenkomst in het schitterende pand van Miele in Vianen. Het aantal bedrijven dat kans maakt op één van de drie hoofdprijzen van het vierde Business Event Vijfheerenlanden is die avond van vierentwintig teruggebracht naar negen. De winnaars worden op maandag 7 november bekend gemaakt in theater De Stadshof in Vianen.

In de aanloop naar de avond hebben leden van de nominatiecommissie zich in de gemeenten Leerdam, Vianen, Zederik en Lingewaal voorbereid op de 'Verkiezing van Ondernemer/Onderneming van het Jaar'. Dit als onderdeel van de regionale verkiezing Business Event Vijfheerenlanden 2016. In tegensteling tot de voorgaande drie edities was de procedure echter geheel anders. Per gemeente mochten, in de categorieën Jonge Ondernemer/Onderneming, MKB & Detailhandel alsmede Industrie & Dienstverlening, twee kandidaten worden afgevaardigd. De doelstelling is om kandidaten te werven, goed verspreid over de deelnemende gemeenten en kernen, om het event daarmee een groter draagvlak te geven. In tegenstelling tot de vorige events waren er daardoor niet negen, maar vierentwintig genomineerden.

Alle bezoekers werden ontvangen met een frisse (alcoholvrije) cocktail. Ofschoon de Vijfheerenlanden een groot gebied is waar heel veel bedrijven zijn gevestigd bleek een groot aantal ondernemers elkaar te kennen. In een ontspannen sfeer wekte niemand de indruk erg zenuwachtig te zijn voor al het vreemde dat hen te wachten stond.
Het gezelschap werd namens de organisatie Network Business Events welkom geheten door gastvrouw Astrid Schimmel. "De voordrachtcommissie heeft gezocht naar bedrijven die boven het maaiveld uitkomen, en een felicitatie vanwege het feit dat jullie binnen je eigen gemeenten zijn genomineerd is op zijn plaats."

Koffie in de Bakkerij had, bij monde van René Middag, de zware taak het spits af te moeten bijten in de categorie Jonge Ondernemers/Ondernemingen. Gloedvol vertelde hij over de lange geschiedenis van de Leerdamse bakkerij die, met een eigentijds ambachtelijk concept van koffie, chocolade en schepijs, nog steeds een begrip is in de binnenstad. Na Middag presenteerden nóg zeven ondernemers hun zaak in gepassioneerde woorden die lang bleef hangen. Het verhaal van Nadia Korthagen, van de in Vianen gevestigde bistro Suzette, droop van de emotionaliteit, maakte veel indruk, maar zou niet leiden tot een plaatsje bij de laatste drie.

Tijdens de korte onderbreking, veraangenaamd door een uitstekende catering van Miele in samenwerking met de lokale voormalig genomineerde traiteur-slagerij De Goeij, ging de jury in conclaaf om de in hun ogen beste drie kandidaten te kiezen. Dat proces herhaalde zich na elke ronde. Ook in de categorie Industrie & Dienstverlening hadden de ondernemers een paar minuten tot hun beschikking om iets over hun bedrijf te vertellen. Het betrof vrijwel stuk voor stuk unieke bedrijven met technologische hoogstandjes, met activiteiten op regionale, nationale en internationale podia, een goed personeelsbeleid en oog voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De ondernemingen uit de laatste categorie, MKB & Detailhandel, waren kleinschaliger maar niet minder sterk in hun expertise en bedrijfsvoering.
Rond 21.00 uur was het moment van de waarheid: de bekendmaking van de negen finalisten. De brede glimlach op hun gezichten was net zo verklaarbaar als de glimp van teleurstelling die door de afvallers moest worden weggedrukt.


Categoriewinnaars

Jonge Ondernemers/Ondernemingen: Koffie in de Bakkerij (Leerdam), Kwadraat bouw bv (Leerdam) en restaurant Oud Vuren (Lingewaal)

Industrie & Dienstverlening: Van Roon bv (Asperen), Slagerij Kaldenberg (Herwijnen) en NedGraphics BV (Vianen)

MKB & Detailhandel: De Schildkamp BV (Asperen), Unicum (Hagestein) en Caravan Centrum Meerkerk