Eindelijk weer een taptoe in Vianen

vianen • In Vianen vindt zaterdag 24 september weer een echte taptoe plaats. Gerenommeerde korpsen en muziekverenigingen uit het hele land halen alles uit de kast om er een muzikaal spektakel van te maken.

Het voetbalveld van voetbalvereniging Brederodes is het hoofdtoneel van de Taptoe Vrijstad Vianen. Vanaf 20:00 uur is er een doorlopende show met muziek- en showkorpsen, maar overdag laat muziekvereniging Door Vrienschap Sterk uit Katwijk ook al van zich horen. Zij verzorgen 's middags een straatparade over de Voorstraat, Langendijk en Brugdijk. Hun juniorengroep eindigt bij het Hof van Batenstein en de marching band sluit af bij De Prenter.

Voorafgaand aan het hoofdprogramma treden 's avonds muziekgroepen uit de regio op: The Mallet Percussion Band 'The Survivors' uit Hagestein, het schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius uit Lexmond/Hei- en Boeicop en muziekvereniging Door Eendracht Sterk uit Everdingen. De grote publiekstrekker in het hoofdprogramma is de christelijke muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) uit Katwijk. Er treden nog meer gerenommeerde showkorpsen op en ze worden allemaal aan het publiek voorgesteld door ladyspeaker Ingeborg Al van Taptoe Vrijstad Vianen. In de finale is het taptoesignaal te horen, gevolgd door het Wilhelmus.

De oorsprong van de taptoe ligt in de tijd van de Brederodes, de Taptoe Vrijstad Vianen maakt dan ook deel uit van het Brederodejaar. Een taptoe is in de moderne versie een militaire en muzikale show waarbij de diverse krijgsmachtonderdelen zich aan het publiek presenteren. Oorspronkelijk was de 'taptoe' een militair trommelsignaal om aan te geven dat soldaten uit de kroegen in de stad naar de kazernes moesten terugkeren en dat de kroegbazen 'den tap toe' moesten doen en geen bier meer mochten tappen.

Taptoe Vrijstad Vianen vindt zaterdag 24 september plaats, aanvang is 20:00 uur. Kaarten voor volwassenen kosten tien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot en met twaalf jaar.


q www.taptoevrijstadvianen.nl