• Overdracht van het perceel aan de Buitenstad.
• Overdracht van het perceel aan de Buitenstad. Foto: aangeleverd

Molenroeden kunnen naar Buitenstad

vianen • Stichting Herbouw Wipkorenmolen is sinds dinsdag officieel eigenaar van het bouwperceel aan de Buitenstad in Vianen. De akte werd ondertekend bij notaris Wil Stein van De Notarissen.

Nu de locatie in het bezit van de stichting is, kunnen ook de molenroeden verplaatst worden. Eerst moeten deze nog in elkaar gelast worden, vervolgens kunnen ze op transport. De roeden bestaan namelijk nu nog uit vier losse stukken, het is de bedoeling dat deze per twee aan elkaar worden gelast, in totaal twee roeden dus. Deze roeden worden ter zijner tijd door de as, boven in de molen gestoken. In deze as zijn daarvoor twee gaten, haaks op elkaar aangebracht.

De roeden - hoofdbalken van de wieken - zijn afkomstig van korenmolen Rijn en Zon in Utrecht. Deze is onlangs gerestaureerd en kreeg een nieuw, ander stel wieken tijdens dit proces. De oude roeden - die nog van prima kwaliteit zijn - werden aan stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen geschonken. Ze lagen sinds eind juli te wachten bij Van der Scheur Logistiek. Nu de overdracht van de grond rond is, kunnen de roeden per werkschip naar de Buitenstad gebracht worden. Daar zullen ze blijven tot de werkzaamheden kunnen beginnen, waarschijnlijk duurt dit nog één of twee jaar.

De stichting is nog druk bezig om sponsoren aan te trekken die of in natura (hout, stenen en dergelijke) of met een geldbedrag willen bijdragen aan het project. De stichting wil ook binnenkort starten met een crowdfundingsactie. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.wipkorenmolen.wixsite.com