Bouwplannen voor gat in Voorstraat/Kerkstraat

vianen • LEKSTEDEwonen is van plan om dertien appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens te bouwen tussen Voorstraat 92 en 94, doorlopend tot de straatwand van de Kerstraat.

Het grootste deel van het plan is nu als parkeerplaats voor zo'n twintig auto's in gebruik voor mensen die boodschappen doen in de Voorstraat. Het plangebied is ongeveer 45 meter diep en 21 tot 22 meter breed. In het verleden is zowel het 'gat' in de Voorstraat als de opening in de straatwand van de Kerkstraat dicht gebouwd geweest.

Door het plan moet zowel het straatbeeld van de Voorstraat als van de Kerkstraat worden versterkt en opgewaardeerd. Het bebouwen van dit gebied zou volgens de gemeente en LEKSTEDEwonen een goede zaak zijn. De gemeente is nog aan het onderzoeken of de parkeerplaatsen elders gecompenseerd kunnen worden.

Bestemmingsplan

Om het plan te realiseren moet het bestemmingsplan Binnenstad gedeeltelijk worden gewijzigd. Op de begane grond aan de Kerkstraat wil het eventueel de mogelijkheid de woningen te bestemmen voor de huisvesting van senioren en jongeren.

Het plan sluit aan bij de Toekomstvisie Vianen 2025: Woningbouw moet aansluiten bij de sterke punten van de gemeente Vianen: kleinschaligheid, historie, rust en groen. Tevens is aan de zijde van de Kerkstraat ruimte voor 400 vierkante meter winkeloppervlakte voor horeca of een drogisterij.

Het is echter de vraag of er in de Voorstraat behoefte is aan nog meer winkels. Dat zal een belangrijk discussiepunt worden tijdens de bespreking in de gemeenteraad op dinsdag 4 oktober. Vanavond (20 september) wordt het plan besproken tijdens een Forumavond in het stadhuis, aanvang 20:00 uur.

Gezien de gevoeligheid van de locatie, zal de gemeente naast de wettelijke bestemmingsplanprocedure ook inspraak verlenen.