Vianen investeert 2,5 mln. in De Hoeksteen

vianen • Het realiseren van een nieuwe podiumfunctie in het pand De Hoeksteen in wijk De Monnikenhof gaat de gemeente Vianen in totaal 2,5 miljoen euro kosten. Daarmee kunnen zowel de aankoop (575.000), de verbouw (1.350.000 euro), de benodigde verkeersmaatregelen (300.000 euro) en onvoorziene uitgaven worden bekostigd.

De podiumfunctie was tot nu toe gevestigd in De Stadshof. Maar dit gebouw moet wijken voor woningbouw door LEKSTEDEwonen.

De Hoeksteen was tot voor enkele jaren geleden in gebruik als kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk en is nog steeds eigendom van de Protestantse gemeente in Vianen. Het gebouw wordt momenteel niet gebruikt voor eigen activiteiten. Wel worden vijf ruimten verhuurd aan organisaties en gebruikers.

Multifunctioneel

De Hoeksteen is een multifunctioneel centrum. De grote zaal kan geschikt worden gemaakt als podiumvoorziening. Er is ruimte voor 250 losse stoelen en er kan een podium worden gebouwd. De vrije ruimte boven het podium is met 5 tot 5,5 relatief beperkt. De huidige ontmoetingsruimte wordt vergroot en ingericht als foyer met bar- en kassavoorziening. De foyer en de zaal worden door middel van een mobiele wand gescheiden. Eén multufunctionele zaal wordt in de nieuwe situatie verbouwd tot toiletgroep en garderobevoorziening.

Het monumentale orgel in het gebouw zal geen onderdeel uitmaken van de eventuele verkoop van het pand. Het vinden van een andere locatie blijft de verantwoordelijkheid van het kerkbestuur. De gemeente houdt er rekening mee dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kritisch staat tegenover verplaatsen van het orgel, zeker als er nog geen andere locatie is gevonden.

De gemeenteraad neemt op woensdag 4 oktober een beslissing over de aankoop en de verbouwing van De Hoeksteen. Het onderwerp komt vanavond (dinsdag 20 september) aan de orde tijdens de Forumavond in het stadhuis, aanvang 20:00 uur.