Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Aandacht voor psychische aandoeningen via Social Run

Hardlopen zonder Stigma

De Viaanse huisarts Betteke Mulder is in haar vrije tijd een enthousiaste recreatieve hardloopster. Komende vrijdag, zaterdag en zondag doet ze met negen andere lopers en zestien begeleiders mee aan een estafetteloop rond het IJsselmeer. Het plan is om in 48 uur gezamenlijk zo'n 555 kilometer af te leggen.

De Social Run is een initiatief van de nog jonge organisatie 'Samen Sterk zonder Stigma', die werkt aan een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen. De stichting is opgericht door het Landelijk Platform GGz (LPGGz), Fonds Psychische Gezondheid (FPG), GGZ Nederland, en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Groot rondje IJsselmeer

De route van deze Social Run gaat tegen de klok in heel ruim rondom het IJsselmeer. Elke kilometer die wordt afgelegd kan worden gesponsord. De opbrengsten komen ten goede aan projecten die openheid stimuleren en zo vooroordelen over mensen met psychische aandoeningen verminderen.
Voor Betteke is de run best wel een grote uitdaging. "Ik heb altijd al hardgelopen: in m'n studentijd in het Vondelpark in Amsterdam, maar ook daarna in de bossen van Zeist en over zandpaadjes toen ik in Afrika werkte. In Vianen liep ik altijd een rondje om de Put, zo'n vijf kilometer. Ik vind het fijn om buiten te zijn. Het geeft me een goed gevoel om me fit te voelen."

Een vriendin van Betteke, die psychiater is in Zaandam, wees haar op de Social Run. "Beiden weten wij hoe moeilijk mensen met een psychische aandoening het in hun dagelijks leven kunnen hebben." In eerste instantie hikte de Viaanse huisarts wel aan tegen de afstand van 555 kilometer. "Maar m'n vriendin overtuigde me door te zeggen dat ik dat wel aankon. Het ging immers niet om de snelheid. Daardoor hoefde ik me geen zorgen te maken voor overbelasting. Uiteindelijk ben ik de uitdaging toch aangegaan."
Betteke heeft haar trainingskilometers de afgelopen flink opgevoerd. En komend weekend moet het dus gaan gebeuren. "In totaal doen 22 teams mee aan dit loopevenement. Ons team heet Aerrea, de naam van de zorginstelling waar mijn vriendin, de psychiater Antoinet Oostindier en haar compagnon, de psycholoog Andrea Doeser werken. Ze zijn gespecialiseerd in hulp aan hulpverleners. Dat is een groep die relatief moeilijk en laat hulp zoekt bij psychische klachten.Zij zijn bij Aerrea aan het goede adres."

Naast de tien lopers heeft Aerrea een begeleidingsteam van zestien mensen, waaronder fietsers en verzorgers. De start en finish zijn bij Fort Vechten in Bunnik. Ook is daar een Festival op zondag 25 september tussen 14.00 en 20.00 uur met tal van leuke aktiviteiten en voor iedereen gratis toegankelijk. "Ons team is verdeeld in ploegen van elk vijf lopers. Elk team loopt in estafettevorm in totaal 4,5 uur achter elkaar. Daarna hebben we 4,5 uur rust en lopen de andere teamleden hun kilometers. Het is best wel spannend, want we lopen 's nachts over de Afsluitdijk. Er is overigens absoluut geen wedstrijdelement aan verbonden. Het motto is 'Meedoen is winnen'."

'Mensen met psychische problemen lopen er vaak niet mee te koop.'

Vooroordelen

Alle lopers in het team hebben op de één of andere manier te maken met mensen met psychische problemen. "Over mensen met psychische aandoeningen bestaan nog steeds veel vooroordelen", zegt Betteke. "Het stigma zit vaak diep geworteld in onze samenleving."

Een psychische ziekte zorgt voor veel leed bij mensen die er aan lijden, weet Betteke uit ervaring "Als je een gebroken been hebt, dan is dat voor iedereen een heel duidelijke ziekte. Maar bij een psychische aandoening is dat anders. De mensen die eraan lijden zijn er niet zo open over."

In de top tien van aandoeningen met de grootste ziektelast in Nederland, zijn vier van de tien ziekten te scharen onder psychische aandoeningen: angststoornissen, depressie, alcoholverslaving en dementie.

Betteke: "Ze lopen er vaak niet mee te koop. Het zorgt er ook voor dat deze mensen niet altijd op tijd hulp zoeken." Het krachtig negatief sociaal stempel beïnvloedt ook de manier waarop mensen zichzelf zien en gezien worden. Ze krijgen te maken met onbegrip, vooroordelen, buitensluiting en discriminatie. De organisatie 'Samen Sterk Zonder Stigma' probeert iets te doen aan dat stigma.

Het is niet helemaal toevallig dat de organisatie een Social Run organiseert. Betteke: "Als huisarts weet ik ook dat hardlopen een prima middel is tegen bijvoorbeeld depressiviteit of als je een burnout hebt. Bewegen is sowieso goed."

Team Aerrea kan gesponsord worden door een bedrag over te maken op rekeningnr. NL74TRIO0391120263 t.n.v. Aerrea, o.v.v. sponsoring Team Aerrea Socialrun.