Monumentale winkelstraat wordt promenade

Auto stapvoets door de Voorstraat

vianen • De plannen zijn op maandag 5 september voorgelegd aan een groep belanghebbenden, waaronder de ondernemers. Die staan bepaald nog niet te juichen bij het voorstel van het college.

Het achterliggende idee van de herinrichting van de Voorstraat is het in steeds meer steden gangbare concept van 'shared space', ofwel gedeelde ruimte. Er is geen aparte rijbaan meer voor het autoverkeer. De ruimte moet gedeeld worden met wandelaars en fietsers. "Het betekent in feite dat auto's te gast zijn in de Voorstraat en dat ze hun snelheid moeten aanpassen", zegt verantwoordelijk wethouder Frank Meurs (Openbare Ruimte). "De Voorstraat is niet langer bedoeld als doorgaande route, maar puur voor mensen die even snel een boodschap willen doen."

Tweerichtingsverkeer

Een ander grote verandering is dat de Voorstraat tot aan het stadhuis voor automobilisten weer te berijden zal zijn in twee richtingen. De straat wordt over een lengte van ruim 400 meter opnieuw bestraat met mooie rode baksteen In het midden van de straat komen bomen.

Auto's kunnen in een hoek van 45 graden parkeren op plaatsen die zijn gemarkeerd met natuursteentjes. Meurs: "Er komen pleinen bij het begin van de Voorstraat en ter hoogte van de pomp. Op die manier is het voor automobilisten heel duidelijk dat ze in een voetgangersgebied rijden."

Volgens Maartje Luisman van stedenbouwkundig bureau SVP wordt het concept van 'shared space' inmiddels succesvol toegepast in het gebied achter het Centraal Station in Amsterdam en bij de heringerichte stationsgebied in Arnhem. "In dit plan komt veel meer het accent op het verblijfskwaliteit. De Voorstraat is zo'n bijzondere straat met prachtige monumentale panden. Daar past een straat die qua inrichting dezelfde allure heeft." Bijkomend voordeel is dat veel verkeersborden kunnen verdwijnen.

Investeringsbedrag

Er wordt al jaren (waarschijnlijk al decennia) gesproken over een herinrichting van de Voorstraat. "In al die jaren was er echter nooit geld voor", zegt Meurs, "en dat geld is er nu wel." De gemeenteraad stelde vorig jaar in het kader van de zogenaamde investeringsbedrag in totaal een bedrag beschikbaar van 1,6 miljoen euro. De nieuwe inrichting biedt volgens de gemeente bij aan een prettiger verblijfsklimaat. "Een heringerichte Voorstraat stimuleert het toerisme en bevordert het winkelklimaat, waardoor de economie een impuls krijgt", zo stond vorig jaar in het voorstel van het college aan de raad. De herinrichting wordt gecombineerd met de aanleg van een bergingsriool en zal niet eerder dan eind 2017 kunnen plaatsvinden.

Vooral de afsluiting (vanaf 11:00 uur) van de Voorstraat-Noord zal nog wel tot de nodige discussie en ophef leiden. Het leidt ongetwijfeld tot verlies van een aantal parkeerplaatsen, terwijl op korte afstand weinig alternatieven voorhanden zijn. Ondernemersvereniging OVV wil voorlopig niet reageren op de plannen. "We gaan voor het eind van de maand de ondernemers bij elkaar roepen en komen dan met een gezamenlijk standpunt. We gaan dus niet vooraf allerlei dingen roepen", zegt slager Hans de Goeij. Hij vertegenwoordigt de ondernemers in de Bedrijfs Investerings Zone van de binnenstad.


Dick Aanen