• Inge Broekx en Simon Timmerman met de Regenboogvlag.
• Inge Broekx en Simon Timmerman met de Regenboogvlag. Foto: Dick Aanen

'Iedereen moet het recht hebben om zichzelf te zijn'

Coming Out Day met Regenboog-ontbijt

vianen • Via het hijsen van de vlag geeft de gemeente een positief signaal af richting lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, afgekort LHBT'ers.

Het ontbijt is bedoeld voor zo'n veertig vertegenwoordigers van sportverenigingen, scholen en zorginstellingen. "Tijdens het ontbijt zullen we nog eens duidelijk maken waarom zo'n Coming Out-dag zo belangrijk is", zegt PvdA-raadslid Inge Broekx, die het ontbijt organiseert in samenwerking met Simon Timmerman, vice-voorzitter het COC-Midden Nederland. Inge werkt met bi-culturele LHBT jongeren. Ze traint jongeren om coach te kunnen worden voor andere bi-culturele jongeren om uit de kast te komen. "Het blijkt nog steeds lastig om als LHBT'er uit de kast te komen. Terwijl iedereen het recht zou moeten hebben om zichzelf te zijn, blijkt dat in de praktijk toch vaak heel anders uit te pakken."

Inge weet uit ervaring dat het bijvoorbeeld in zorginstellingen nog steeds een issue is. "Veel oudere LHBT'ers hebben helaas toch moeite om in zo'n omgeving voor hun geaardheid uit te komen. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat leidinggevenden in zo'n instelling voelsprieten (sensitiviteit) ontwikkelen om deze signalen te onderkennen. En dat geldt ook voor docenten op scholen en trainers en coaches op sportclubs."

Open brief

Simon Timmerman stuurde op 17 mei als vice-voorzitter van COC Midden-Nederland een open brief naar alle leden van de gemeenteraden en college's van burgemeester & wethouders in de regio. In de brief riep het COC op om kritisch te kijken naar het gemeentelijke beleid ten aanzien van LHBT en kwam met het verzoek de regenboogvlag te hijsen op Coming-Out Dag. Inmiddels hebben 24 van de 36 gemeenten aan het verzoek voldaan. "Een geweldig resultaat", zegt Simon op de website van de organisatie. "Deze gemeenten kiezen er bewust voor om een belangrijk signaal af te geven. Een signaal om te laten zien dat ze inclusief zijn en het is een steuntje in de rug voor alle lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) in deze gemeenten. Het hijsen van de vlag lost natuurlijk niet alle problemen op. Dus ook na 11 oktober blijven we de gemeenten volgen en scherp houden op het gebied van LHBT-beleid."

Spice Girls

Simon zelf heeft zelf nooit problemen ondervonden om uit de kast te komen "Voor velen was mijn homoseksualiteit niet zo'n verrassing. Ik droeg immers roze schoenen en draaide muziek van de Spice Girls." Maar toch was het nog een hele worsteling. "Alleen al omdat je beseft dat je niet voldoet aan de hetero-norm die op vele plekken de boventoon viert. Je bent bang om niet geaccepteerd te worden. Gelukkig groeide ik op in een omgeving met ouders en een broer en zus die hier geen enkel probleem mee hadden. En ook vrienden bleken echte vrienden te zijn."

Volgens Simon heeft hij gewoon veel geluk gehad. "Want de realiteit is voor vele jongeren helaas ook vaak anders. Pesterijen op scholen of bij sportverenigingen komen nog veel voor -of in het ergste geval hoef je niet meer thuis te komen. Het is dan ook niet zonder reden dat ik mij al jaren vrijwillig inzet voor deze zaken. Ik wens namelijk iedereen een coming out zoals die van mij. Ik vind dat iedereen daar recht op heeft."

Inge vindt het verheugend dat er in de gemeenteraad zo enthousiast is gereageerd op het initiatiefvoorstel. "De discussie was open, transparant en heel netjes." Ze is ook heel blij dat het onderwerp zo breed is gaan leven in Vianen. Dat gebeurde merkwaardig genoeg nadat het college het verzoek van het COC had afgewezen. Inge hoopt dat ook op veel andere plekken de vlag uit gaat op 11 oktober.

Het ontbijt op die dag duurt van 7:30 tot 9:00 uur. Het aantal deelnemers blijft beperkt tot ongeveer 40 mensen.

Na afloop krijgen de deelnemers een goody bag mee, met allerlei informatie over het onderwerp.

Dick Aanen