Kunstzinnige insectenplaag in Kunstuitleen

vianen • In september en oktober kampt Kunstuitleen Vianen met een kunstzinnige insectenplaag. 'Insectenkunstplaag' is een project rond het thema insecten dat bestaat uit verschillende kunstactiviteiten, zoals een expositie en een educatief scholenproject.

Sommige insecten spelen een belangrijke rol in ons leven, zoals bijen bij het bestuiven van voedingsgewassen. Maar insecten worden ook steeds meer gezien als bron van eiwitten in menselijk voedsel. Insecten vormen een duurzame en economisch interessante oplossing voor het voedselvraagstuk. Zij kunnen ook in plaats van pesticiden ingezet worden bij de biologische bestrijding van plagen. Kunstenaars laten zich al eeuwen lang inspireren door insecten, zij bestuderen hun vorm, kleur, functie.

Thema

Hedendaagse kunstenaars verdiepen zich in hun werk ook in de huidige problematiek. Bij kunstenaars zoals bijvoorbeeld Jan Fabre, Rommert Boonstra en Wim van Egmond vormen insecten een steeds terugkerend thema in hun werk. Door het organiseren van dit veelzijdige kunstproject wil de Kunstuitleen niet alleen het belang van insecten in ons leven benadrukken, maar ook de schoonheid ervan laten zien.

Schoolproject

Begin juni zijn tien basisscholen in de regio al gestart met een educatief kunstproject. Het project omvatte een zogenoemde 'kunst-kijk-les en een beeldende workshop. De kinderen maken van hun werkstukken hun eigen expositie.

Kunstuitleen Vianen opent het project 'Insectenkunstplaag' op zaterdag 17 september om 15:00 uur. Naast de werkstukken van de basisschoolleerlingen, zijn er werken van nationaal- en internationaal bekende kunstenaars te zien.

Kunstuitleen Vianen is te vinden aan de Spekdam 2 en is op vrijdag van 13:00 tot 20:00 uur geopend en op zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur. De instelling ziet kunsteducatie als één van haar belangrijkste verantwoordelijkheden. Kunstuitleen Vianen heeft ruim duizend kunstwerken in haar collectie. Meer informatie is te vinden op haar website.


q www.kunstuitleenvianen.nl