Grote Kerk vaker open met Praalgrafgilde

vianen • Vianen krijgt een Praalgrafgilde. Door de inzet van de vrijwilligers van het gilde zal de Grote Kerk aan de Voorstraat vaker geopend kunnen zijn voor toeristen.

Het praalgraf, dat Reinoud III van Brederode omstreeks 1540 liet maken voor hem en zijn echtgenote Philippote van der Marck, is tegenwoordig één van de grootste trekpleisters die Vianen rijk is. "Het unieke en gerestaureerde grafmonument is op dit moment echter maar beperkt te bezichtigen", zegt Rob van de Wiel, één van de initiatiefnemers. "De Grote Kerk is té vaak gesloten. Dit is natuurlijk erg jammer, een teleurgestelde toerist maakt geen reclame voor onze Vrijstad.

Om tot een oplossing te komen, hebben de VVV Vianen, de werkgroep Open Kerk en de Stichting Cultuur en Kunst van de Grote Kerk de handen ineen geslagen. Het idee om een Praalgrafgilde op te richten, werd geboren. Rob van de Wiel: "Vianen Vrijstad staat in mijn ogen voor gastvrijheid. Wij streven ernaar om met ingang van 2017 de Grote Kerk voor het publiek open te stellen gedurende het toeristisch seizoen van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur. Met behulp van het Praalgrafgilde hopen wij dit te kunnen realiseren."

De zeer ervaren werkgroep Open Kerk zal nauw samenwerken met het nieuwe gilde. Voor de openstelling van de Grote Kerk zijn per middag drie vrijwilligers nodig. Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden een mailtje sturen naar de voorzitter van de werkgroep Open Kerk, de heer IJmert Brouwer, e-mail: ilcabrouwer@casema.nl