• De trainingsgroep van H2O op donderdagmorgen.
• De trainingsgroep van H2O op donderdagmorgen. Foto: Dick Aanen

H2O: nadruk op juiste zwemtechniek

vianen • De nieuwe Vianense zwemvereniging H2O is op 1 september begonnen met trainingen in zwembad Helsdingen. De vereniging telt vooralsnog achttien leden en dat zullen er binnenkort naar verwachting zo'n 25 zijn.

Joop Verschoor, Mark Zuijdendorp en Mayke van den Boom zijn bestuurslid, maar tevens verzorgen zij de trainingen. De vereniging heeft het zwembad in totaal drie uur per week afgehuurd: op maandagavond van 18:30 tot 19:30 uur, op donderdagmorgen van 6:00 tot 7:00 uur en op vrijdagavond van 18;30 tot 19:30 uur.

Zwemvereniging H2O is deze zomer opgericht uit onvrede met de gang van zaken bij zwemvereniging De Albatros. "We waren het met een aantal zaken niet eens", benadrukt voorzitter Mark Zuijdendorp. "In zo'n geval kun je ruzie gaan maken of ervoor kiezen om je eigen weg te gaan. Dat laatste hebben wij gedaan."

Zwemtechniek

Zuijdendorp heeft net als Mayke van den Boom een jarenlange ervaring als trainer en als wedstrijdzwemmer. "Wij kiezen vooral in zwemtechnisch opzicht voor een wat andere aanpak dan andere verenigingen in de regio", benadrukt Mark Zuijdendorp. "We bieden trainingen op maat en we willen echt luisteren naar de behoeften van de zwemmers."

"Techniek en spierkracht zijn ontzettend belangrijk", zegt Mayke. "We willen dat zwemmers van jongs af aan de goede techniek aanleren en zich bewust worden van hun spierkracht, waardoor blessures kunnen worden voorkomen." Mark: "Bij veel andere verenigingen in de regio wordt nog wel eens eenzijdig de nadruk gelegd op snelheid: rammen, rammen en nog eens rammen. Vooral de jeugd krijgt daardoor veel klachten aan hun knie, rug of schouder."

EHBO

H2O pakt de zaken professioneel aan. Van trainers en begeleiders wordt verlangd dat ze minimaal over een EHBO-diploma beschikken, maar tevens een BHV- en AED-certificaat hebben behaald. Ook moeten ze een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) kunnen overhandigen.

De vereniging is duidelijk nog in een opbouwfase. Het bestuur, dat verder bestaat uit Edwin Kloek en Richard Straver, probeert de kosten te drukken door vooralsnog per training slechts twee banen af te huren. Dat aantal wordt uitgebreid, zodra het ledenaantal voldoende is gegroeid. "Nieuwe leden zijn van harte welkom. Er kan drie keer gratis meegetraind worden om te ervaren of zwemmen voor hem of haar wat is."


q www.zvh2o.nl