VVD: 'maak gebruik van koopzondagen'

vianen • VVD-fractievoorzitter Siebolt Nieuwenhuis in Vianen is blij dat ondernemersvereniging OVV een verzoek bij de gemeente heeft ingediend om de laatste tien zondagen van het jaar de winkels te openen.

Supermarkten Albert Heijn, Aldi, COOP en Jumbo zijn open op deze koopzondagen. Net als in veel andere gemeenten hebben ondernemers in Vianen ook recht op twaalf koopzondagen. Maar tot nu toe werd hier eigenlijk maar sporadisch gebruik van gemaakt. De VVD heeft in haar verkiezingsprogramma meermalen gepleit voor het vrijgeven van de (zondags)openingstijden voor de middenstanders.

In het coalitieakkoord van 2014 is echter afgesproken dat de verordening Winkeltijden Vianen 2012 van kracht blijft, dat wil dus zeggen dat het aantal mogelijke koopzondagen beperkt blijft tot twaalf. "Wij zullen ons daar aan houden: afspraak is afspraak", zegt Nieuwenhuis. Toch heeft fractiegenoot Huib Zevenhuizen er bij de OVV op aangedrongen om gebruik te maken van de mogelijkheid die de huidige winkeltijden-verordening nu al biedt. "De VVD is voorstander van een levendige economie, ook op zondag. En we zien nu dat veel mensen uit Vianen op zondag voor hun boodschappen uitwijken naar Nieuwegein." Volgens Nieuwenhuis is het een uitgelezen kans voor de bewoners van Vianen om te laten dat ze zo'n koopzondag ook echt willen. "En natuurlijk hoop ik dat naast de supermarkten ook de andere ondernemers in de Voorstraat op deze zondag hun winkels zullen openen. Voor ons is het een belangrijke testcase of de deelname eerder bij de 100% of bij de 0% ligt."

Dick den Hertog, fractievoorzitter van de SGP in Vianen, vindt het jammer dat de winkels nu tien zondagen lang open gaan. "Maar die ruimte is er dus gewoon. In de coalitie is afgesproken dat het aantal niet wordt uitgebreid. Dat was voor ons een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan de coalitie. VVD respecteert dat. Wij op onze beurt moeten ook wel eens zaken slikken, waar we niet zo blij mee zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om de podiumfunctie voor de Hoeksteen."