• Jeroen Nijboer in de rol van Hendrik van Brederode.
• Jeroen Nijboer in de rol van Hendrik van Brederode. Foto: Dick Aanen

Ruim zesduizend bezoekers bij derde editie

Toneelroute: 'Een droom die uitkomt'

vianen • De twee voorafgaande edities waren al zeer succesvol, maar de editie van 2016 overtrof alles: een geschatte 6000 mensen zagen 25 zeer professionele theaterstukjes, vaak over het gewone leven van de Vianees van weleer of over de besognes op kasteel Batenstein. Maar het absolute hoogtepunt was de imposante rouwstoet door de Voorstraat.

Ruim 100 historische in het pikzwart geklede figuren trokken stapje voor stapje van de Buitenstad naar de Grote Kerk, strak voor zich uitkijkend, net als 400 jaar geleden gebeurde na het overlijden van Walraven van Brederode. Het grote publiek was muisstil. Nieuwsgierigen maakten foto's met hun camera of mobieltje: 'klik, klik, klik'. Maar deden eerbiedig een stapje terug, toen de stoet passeerde.

Joke Kranenburg uit Vianen was onder de indruk van het schouwspel. "De mensen die de stoet vormden waren niet in vodden gekleed, maar in mantels/tunieken van prachtige stoffen. Waarin zo ontzettend veel werk en liefde is gestoken om ze te maken. Opmerkelijk was, dat zodra de stoet naderde, het publiek stilviel en respect betoonde aan een gefingeerde dode. Alsof iedereen zich plots realiseerde dat je geboren bent om tenslotte ook weer dood te gaan. Even een mooi moment van bezinning dus …"

Kwakzalver

Maar ook de andere 24 voorstellingen en de buitenoptredens waren prachtig. Zoals het optreden van kwakzalver en piskijker 'Peerken uit Boekweitstro' of andere welluidende historische verhalen als 'De Kijvende Wijven', 'De ampele biecht' of 'Het hoogverraad van Christoffel Plantijn'. Er vormden zich lange rijen voor alle locaties waar gespeeld werd. Zoals in het stadhuis. In de kapel was de voorstelling 'Heerlijkheid te koop' te zien, met burgemeester Wim Groeneweg in de hoofdrol van één van de leden van de Staten van Holland. Margreet Kluit verwoordde op het grote bronzen paard het verhaal van de beeldschone Catharine Goossendr van Holten, in de laatste jaren van haar leven 'hallef kynts ende ydelhoofdich'.

In het Stedelijk Museum beklaagde de historische Hendrik van Brederode (prachtig vertolkt door Jeroen Nijboer) zich over zijn jeugdvriend Willem van Oranje. "Ik smeekte hem om voor te gaan in de strijd. Om als een ware geus, onverveerd, leiding te geven aan de Oranjetroepen. Mijn broeder, mijn held, gaf niet thuis, hoe ik ook op hem inpraatte. Bastaard heb ik hem toegeschreeuwd: jij zult slechts een voetnoot zijn in de geschiedenis. Niemand die jou ooit nog zal gedenken."

Ook op straat viel van alles te beleven. In de buitenstad deinden bezoekers mee op de klanken van het IJsselsteins Zeemanskoor over de romantiek van de zee. Theaterkoor Tot & Met zong middeleeuwse muziek. 'Yann Lawick' (Jan Willem van Opstal) bespeelde de luit, troubadour en minstreel Lucas Florent en speleman Hiëronymus-Lucas vertolkten oude liefdesliederen. Datura nam het publiek mee naar lang vervlogen tijden. Bij het stadhuis mochten de kinderen van het Weeshuis zich uitleven met touwtje springen, bokkie over, klepperen, bellen blazen en tollen.

Droom

Initiator en groot organisator Petra Spaninks is dolenthousiast over de derde editie van de Toneelroute. "Dit was echt een droom die uitkomt. De Toneelroute mag gewoon niet meer verdwijnen uit Vianen. Het verbindt alle sociale lagen van de bevolking, jong en oud. Het sfeertje was geweldig, de horeca had een topdag."

Joke Kranenburg vindt dat de organisatie alle lof verdient. Er waren liefst 400 vrijwilligers die hun bijdragen leverden. "Maar de dank gaat ook uit naar de huiseigenaren die de deuren van hun monumentale panden wilden openen voor het publiek. Zonder hun welwillende medewerking zou een Toneelroute als deze onmogelijk zijn geweest!"


Dick Aanen