• Shaimala Panday en Henriëtte ten Hoor zijn de trekkers van het festival.
• Shaimala Panday en Henriëtte ten Hoor zijn de trekkers van het festival. Foto: Janneke Boogaard

Speelotheek viert jubileum met festival op 24 september

'Ongelijkheid raakt ons allemaal'

vianen • "Er zijn heel veel organisaties die iets voor kinderen doen in Vianen. Dat is leuk, maar het maakt de keus voor ouders en kinderen ook lastig", merkt Shaimala Panday, actief bij de speelotheek, nu haar eigen zoon vijf jaar is. "Op onze jubileumdag laten we zoveel mogelijk van dat aanbod zien. Niet met kraampjes waar je langs kan lopen en een foldertje krijgt, maar met een actief programma, zodat je echt merkt waar een kind enthousiast van wordt."

Henriette ten Hoor, ook van de speelotheek, vult aan: "Het zou mooi zijn als de organisaties elkaar onderling ook beter leren kennen, zodat er een kruisbestuiving ontstaat."

De muziekvereniging, de peuterspeelzaal, de bibliotheek, de jongerenwerkers van Doen Vianen, kunstenares Arda Cassée: ze doen allemaal mee. Bezoekers krijgen een plattegrond met daarop ook de logo's van de organisaties, zodat ze later kunnen terugvinden bij wie ze zich kunnen aanmelden voor bijvoorbeeld naschools aanbod.

Achter deze praktische invulling van het feestje waarmee de speelotheek het 35-jarig bestaan viert, zit ook een ideologische gedachte. Met een moeilijk woord: sociale cohesie. Oftewel: met z'n allen iets doen waardoor je elkaar leert kennen en waarderen. Shaimala kan het niet genoeg benadrukken: "Het programma is voor álle kinderen. We hebben extra aandacht besteed aan het uitnodigen van kinderen die minder makkelijk te bereiken zijn, bijvoorbeeld via de taalcoaches van VluchtelingenWerk."

De gewenste verbinding ontstaat volgens Shaimala vaak vanzelf, zeker bij kinderen. "Bijvoorbeeld als ze met elkaar een groot schilderij gaan maken, ontstaat er spelenderwijs contact. De kinderen laten ons volwassenen zien wat sociale cohesie is." Een ander programmaonderdeel waar het thema 'samen' goed uit de verf komt is het knutselen van houten dominostenen. Het complete spel zal via de speelotheek rouleren langs de scholen. Zo kan iedereen nog eens terugdenken aan de geslaagde dag, die hopelijk voor herhaling vatbaar blijkt.

Om de jonge Vianezen extra te helpen zich te verplaatsen in een ander, heeft de speelotheek een wedstrijd uitgeschreven. Henriëtte: "Op alle basisscholen staat een wensbox waarin kinderen een briefje met een wens voor een ander kind kunnen stoppen."

Bij de opening van het festival maakt burgemeester Wim Groeneweg samen met de inzender van de winnende wens bekend welke droom in vervulling gaat.

Op de dag zelf staat er ook een wensboom waarin kaartjes gehangen kunnen worden met verlangens op het gebied van gelijkheid voor alle mensen. Aan het eind van het programma worden de wensen voorgelezen en wordt gekeken welke er in vervulling kunnen gaan. "Gelijkheid is iets wat iedereen wil. Het raakt ons allemaal als we er bijvoorbeeld iets over op televisie zien. Iedereen die we benaderen is ook enthousiast over ons festival en wil graag iets bijdragen. Tegelijk ís die gelijkheid er nog niet, er zijn nog steeds kinderen en volwassenen die minder kansen krijgen", benadrukt Shaimala.

Daarnaast wil de speelotheek graag voor 35 kinderen - voor elk jaar van het bestaan één - iets extra's doen. "We overleggen met organisaties zoals de Voedselbank wie dit het hardst nodig hebben. Wat elk kind krijgt, hangt af van de opbrengst van onze inzamelingsactie."

Via een filmpje op Facebook (vianenspeelotheek) wordt iedereen opgeroepen om een donatie te doen. De giften beginnen langzaam binnen te druppelen. Om de drempel nog verder te verlagen en zodoende een eindsprint te maken, zijn de initiatiefnemers een crowdfundingactie gestart op Voorjebuurt.

'Spelen & Delen' vindt 24 september van 11.30-14.30 uur plaats. Bij goed weer op het plein van brede school De Prenter, bij regen binnen. De crowdfunding is te vinden op:


q www.voorjebuurt.nl/campaigns/festivalspelenendelen

Janneke Boogaard