• Emma Haak en haar paard Beau worden gehuldigd.
• Emma Haak en haar paard Beau worden gehuldigd. Foto: Monique de Smit

Emma Haak wint goud bij Hippiade

vianen • De 22-jarige Emma Haak van de Brederoderuiters heeft zaterdag goud veroverd bij op de Hippiade in Ermelo (B-paarden). De Hippiade geldt het als het Nederlands kampioenschap.

Juryleden Freek van der Laan en Richard Kapteijn waardeerden het rijden van Emma en haar paard Beau (v.Nassau) tijdens de barrage van het B-springen met een 9, een 9 voor houding en zit en een 8 voor de verzorging.

Emma had zich eerder dit jaar gekwalificeerd tijdens de regiokampioenschappen in Houten. De kampioene was opgetogen. "Dit is mijn eerste keer dat ik meedoe aan de Hippiade en dan gelijk winnen."

Vriend Bart van Ooijen heeft het paard Beau voor haar gekocht. "Ze is zeker niet de makkelijkste, maar het springen gaat haar heel makkelijk af", aldus de kampioene. "Bart helpt me met rijden. Hij heeft zijn eigen stal in Houten."

Ritme

De barrage van Emma was een voorbeeld van ritme, balans, rust en overzicht. "Ik heb nog een merrie die ik als driejarige kocht en waar ik M mee gesprongen heb. Ze heeft nu een veulen. Naast paardensport doe ik sinds kort mee aan atletiekwedstrijden over 3000 meter. Ik ben net afgestudeerd als diëtiste en op zoek naar werk."

De kampioene ontving van rubriekssponsor Pikeur een waardebon voor een rijjasje. Kevin Steeghs kreeg lovende woorden van de juryleden over het overzicht waarmee hij reed met Faline. Met 87 punten werd de zoon van bondscoach Luc Steeghs tweede. Het brons ging naar Rosalie Tessemaker met de grote Gicardo-Chin met een foutloze barrage en 82,5 stijlpunten.

Uitslag Hippiade paarden Pikeur Prijs, B-springen
1. Emma Haak (Vianen), Beau (v.Nassau), 0 – 0, 89 punten (LR de Brederoderuiters, Vianen); 2. Kevin Steeghs (Kessel), Faline (v.Vittorio), 0 – 0, 87 punten (RV de Maasruiters, Kessel); 3. Rosalie Tessemaker (Heerde), Gicardo-Chin (v.Boss), 0 – 0, 82,5 punten (RV de Horsthoekruiters, Heerde).